Osnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Osnice
Osnice, Na Návsi
Osnice, Na Návsi
Lokalita
Charaktervesnice
ObecJesenice
OkresPraha-západ
KrajStředočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 920 (2021)[1]
Katastrální územíOsnice
PSČ252 42
Počet domů515 (2011)[2]
Osnice
Osnice
Další údaje
Kód části obce113271
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Osnice je vesnice, součást města Jesenice v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji. Leží asi 2 km na východ od samotné Jesenice. Součástí Osnice je i osada Kocanda, která leží mezi Jesenicí a Osnicí. Stejně jako ostatní vesnice v okolí Prahy se i Osnice po roce 2000 rozrůstala. Nejprve v roce 2000 vznikla nová vilová čtvrť mezi vlastní Osnicí a Kocandou, po roce 2003 pak kompaktní vilová čtvrť na jihu Osnice a současně i rozptýlená zástavba na severu, přiléhající k jižnímu okraji Průhonickému parku. V Osnici žilo podle sčítání v roce 2001 453 obyvatel, od té doby se ale počet obyvatel kvůli nové výstavbě výrazně zvýšil.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1227.[3] Osnice se stala součástí města Jesenice v roce 1976.[4] Součástí katastru byla již zaniklá obec Krsovice.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vesnické jádro vsi tvořené návsí s autobusovou konečnou leží asi půl kilometru jižně od silnice II/101 (Pražská ulice) z Jesenice do Říčan; ucelená zástavba vlastní Osnice leží z větší části jižně od silnice 101, ale přesahuje i na severní. Osada Kocanda se táhne v údolí Botiče, hlavní část má v okolí silnice 101 kolem křižovatky na Zdiměřice. V okolí této silnice je základní sídelní jednotka Nad Kocandou, v níž obytnou zástavbu tvoří přesahy sídelního celku Zdiměřice. Zástavba při jižním okraji průhonického parku, která dosud není obsloužena veřejnou dopravou, je vymezena jako základní sídelní jednotka U Obory. Jihovýchodně od ní, poblíž Dobřejovic, se nachází ještě ostrůvek zástavby, vymezený jako základní sídelní jednotka Na Vrbici,

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Silnice II/101, procházející Kocandou a Osnicí, je sestavena z úseků, které tvoří vnější okruh kolem Prahy. Ten je postupně nahrazován dálnicí D0, Pražským okruhem, který katastrální území Osnice protíná na jižní straně. U Osnice jej překlenuje ekodukt s pěší cestou (ekodukt u Kocandy leží už na k. ú. Jesenice u Prahy) a dvě cesty jej podcházejí (z toho jedna v rámci osady Kocanda v údolí Botiče). Kvůli stále probíhající výstavbě v Osnici i dalších obcích v okolí Jesenice a s tím související již nedostatečné kapacitě místních komunikací je plánován projekt Vestecké spojky. Tato silnice spojí Pražský okruh s dálnicí D1 a zároveň významně zrychlí cestu z Osnice do Prahy, jelikož bude sloužit jako obchvat několika městských částí na jihovýchodě hlavního města.[5]

Veřejnou dopravu zajišťují autobusy Pražské integrované dopravy, které Osnici napojují zejména k pražské stanici metra Opatov, z hlavní silnice jede též jedna linka do Říčan.

Osnicí prochází červeně značené pěší turistická značka 0013, které z Prahy-Hostivaře přibližně sleduje tok Botiče a vede směrem na Jílové u Prahy. Pro cyklisty jsou v mapách cyklodopravy doporučeny zejména cesty z Osnice a Kocandy na sever kolem Průhonického parku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.
  3. Historický lexikon obcí České republiky 1869–2005. Díl 1. Praha: Český statistický úřad, 2006. 760 s. Dostupné online. ISBN 80-250-1310-3. S. 160. 
  4. 900 let Jesenice u Prahy, str. 4.
  5. Projekt Vestecká spojka [online]. [cit. 2015-12-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]