Oslavany (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Oslavany
Arkádové nádvoří zámku v Oslavanech
Arkádové nádvoří zámku v Oslavanech
Účel stavby

Původně klášter, později šlechtické sídlo

Základní informace
Slohgotický, renesanční
Výstavbapůvodní objekt kláštera ze 12. století, renesanční přestavba zámku z konce 16. století
StavebníkAlthannové
Další majiteléJan Kuna z Kunštátu, Mollartové, Scharffové, Gomperzové
Současný majitelměsto Oslavany
Poloha
AdresaMorava, Oslavany, ČeskoČesko Česko
UliceZámecká
Souřadnice
Zámek a klášter Oslavany
Zámek a klášter Oslavany
Další informace
Rejstříkové číslo památky14508/7-864 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oslavany jsou zámek ve městě Oslavanyokrese Brno-venkov, který dnes slouží jako muzeum. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Detail arkádového ochozu
Arkádové nádvoří zámku v Oslavanech
Původní část zámku – klášter, kostel Matky Boží

Althannové[editovat | editovat zdroj]

V roce 1526 přešel oslavanský klášter cisterciaček i se vším příslušenstvím z církevních do světských rukou a získala jej brněnská rada. Avšak následkem požáru postupně pustnul. V roce 1533 král Ferdinand I. odebral klášter brněnské obci a získal jej Jan Kuna z Kunštátu. Klášter poté postupně střídal majitele až do roku 1577, kdy do Oslavan přišel rod Althanů. V roce 1583 byl klášterní kostel opraven a na konci 16. století vybudovali Althanové před západní stěnou kláštera renesanční zámek se dvěma arkádovými křídly s 102 pískovcovými sloupy. V 17. a 18. století založili Althanové v Oslavanech hudební seminář, kde působil italský skladatel Carlo Abbate.

Další majitelé[editovat | editovat zdroj]

Dalším rodem, který držel oslavanské panství, byl Mollartové, když se za Arnošta Mollarta provdala Marie Althanová. Zámek byl prodán klášteru Králové v Brně. V roce 1712 nechala postavit abatyše Maria Rosa osmihrannou věž se zvonem.

V roce 1783, jako následek josefínských reforem, byl zámek zkonfiskován a připadl císařské komoře. V roce 1789 byl pronajat dalšímu rodu, a to Scharffům za 9200 zlatých ročně. O deset let později Jan Scharff zámek za 200 402 zlatých koupil a zhruba v roce 1830 se zde prováděly další stavební úpravy.

Poslední majitelé[editovat | editovat zdroj]

V roce 1885 byl zámek prodán poslednímu rodu – Gomperzům, jehož členové shromáždili na zámku velkou sbírku uměleckých předmětů. Gomperzové prováděli, na rozdíl od následujících správců, nedestruktivní stavební úpravy – výměnu točitého schodiště pro služebnictva, pokoje pro služebnictvo a mnohé další opravy a dostavby. Rodina Gomperzů byla židovského původu, tudíž byl v roce 1939 jejich majetek zabaven nacisty. V době druhé světové války prostory zámku využívala německá armáda a veškerý cenný inventář (knihy, koberce, obrazy, stříbro atd.) byl v průběhu války odvezen do Rakouska a následně do Německa.

Po skončení druhé světové války byl majetek Gomperzů podruhé zabaven československým státem a tím začala postupná devastace zámku. Nejdříve zde sídlila armáda, dále pak ubytovna pracovního tábora, internát, národní výbor, mateřská školka a různé sklady. Největší ránu zasadilo oslavanskému zámku umístění jednotného zemědělského družstva. Vedle kašny se nacházel dub, 2. nejstarší na Moravě,[zdroj⁠?] který byl v té době odstraněn, jelikož zavazel traktorům. Během období komunismu byla opravena věž zámecké kaple (1958) a zámecká střecha (1965).

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 1992 přešel zámek pod město Oslavany a v roce 1996 se městu podařilo dostat oslavanský zámek do státního programu záchrany architektonického dědictví. Na zámku se opravily střechy, arkády, odstranily se pozůstatky po necitlivých archeologických průzkumech v zámeckém klášteře a neposlední řadě oprava věže nad kaplí (2003). Rekonstruuje se západní křídlo, kde je v současné době Městský zámecký pivovar a restaurace. Dále se rekonstruuje jižní křídlo, kde se v současné době nachází muzeum hasičské, hornictví a energetiky. Od roku 1999 se každé září konají na zámku Historické oslavanské slavnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-03-31]. Identifikátor záznamu 124879 : Zámek s kostelem Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]