Osborne House

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Osborne House
Základní informace
Slohnovorenesance
ArchitektAlbert Sasko-Kobursko-Gothajský
Výstavba1845
StavitelThomas Cubitt
Poloha
AdresaYork Avenue, East Cowes, Isle of Wight, PO32 6JT, East Cowes, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1223802 a 1000929
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Osborne House je bývalá letní rezidence britské královské rodiny v Cowes na ostrově Wight v Anglii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sídlo nechali vybudovat královna Viktorie a její manžel, princ Albert v letech 18451851 podle projektu Thomase Cubitta. Inspirací pro architekta byly italské renesanční paláce.

V letech 18901891 zde proběhly stavební úpravy, přízemí bylo zařízeno s využitím mnoha prvků pocházejících z Indie, jíž byla Viktorie císařovnou. Druhé patro bylo sídlem nejmladší královniny dcery, princezny Beatrix s rodinou. Viktorie považovala Osborne za jedno ze svých nejoblíbenějších sídel, zvláště poté, co v roce 1861 ovdověla. Trávila zde každé Vánoce a také zde 22. ledna roku 1901 zemřela.

Viktoriin nástupce, král Eduard VII., považoval objekt za příliš vzdálený od Londýna, příliš drahý na provoz a nepotřebný, sám ostatně raději odpočíval v Sandringham House; daroval tedy zámek národu.

Prakticky to znamenalo, že původní apartmány královniny byly ponechány v původním stavu a učiněno z nich svého druhu její soukromé muzeum, kam měli vstup pouze členové královské rodiny. Zbylou část objektu převzala armáda. V letech 1903–1921 zde byla škola důstojníků vojenského námořnictva a v období první světové války i středisko rekonvalescence pro raněné důstojníky. Posléze se jedno křídlo stalo pečovatelským domem pro vysloužilé vojáky a zbytek byl přeměněn na muzeum, nyní již přístupné široké veřejnosti, které koncem 90. let 20. století bylo rozšířeno na celý objekt – přístupny jsou jak jeho budova, tak zahrady; nynější královská rodina obvykle využívá k letnímu pobytu zámek v Balmoralu ve Skotsku.

Sídlo dnes náleží English Heritage, je celé zařízeno nejcennějšími anglickými památkami v majetku Ministerstva kultury. Veřejnosti je přístupné po většinu roku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Zámek Osborne – oblékárna prince Alberta

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]