Oródés III.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oródés III.
Narození1. století př. n. l.
Úmrtí6
OtecFraatés IV.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oródés III. (?6/7 n. l.) byl v letech 46/7 n. l. parthským velkokrálem. Patří k vladařům, o jejichž původu a rodinných vazbách se neví vůbec nic. Spíše nepravděpodobné je rodičovství Fraata IV. a zřejmě i Oróda II.[1]

Na trůn ho vyneslo svržení krále Fraataka a jeho matky Músy roku 4 n. l. Podle Flavia Iosepha panoval s mimořádnou krutostí, což může být klišé rozšiřované jeho odpůrci. Zabit byl již po dvou letech – jedna verze uvádí, že na lovu, druhá, že při hostině.[2] Po vraždě se část parthských velmožů obrátila na Římany s prosbou, aby jim poslali nazpět prince Vonóna, který žil od roku 10/9 př. n. l. v Římě.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Fraatovi synové Vonónés, Seraspadanés, Fraatés a Rhódaspés žili v Římě, zatímco nejmladší syn Fraatakés zemřel bezdětný. Syny Oróda II. (své bratry) dal Fraatés IV. kompletně povraždit již na počátku své vlády kolem roku 38 př. n. l. Viz SCHIPPMANN, Klaus. Grundzüge der parthischen Geschichte. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1980. S. 43, 47–49. 
  2. Flavius Iosephus, Židovské starožitnosti, XVIII, 44–46.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • SCHIPPMANN, Klaus. Grundzüge der parthischen Geschichte. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1980. ix, 132 s. ISBN 3-534-07064-X. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Fraatakés
Znak z doby nástupu Parthský král
46/7
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Vonónés I.