Opus spicatum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opus spicatum

Opus spicatum neboli klasové zdivo je zdivo s lícem z řad z plochých (lomových) kamenů, cihel či jiného materiálu šikmo kladených tak, že se sklon kladení v jednotlivých řádcích (vrstvách) zdiva střídá. Vždy dva nad sebou ležící řádky tak připomínají uspořádání zrn v klasu.[1][2] Většinou se jednalo o součást řemeslné stavební praxe, nikoliv o výtvarný prvek, protože skladba zdiva nebyla většinou pravidelná a lze předpokládat, že zdivo mělo být omítnuto.

Tento druh zdiva se v českých zemích uplatnil na několika románských či raně gotických stavbách. Větší plochy klasového zdiva jsou známé z interiéru válcového bergfritu hradu ve Starém Hrozňatově (okres Cheb), použito bylo také v základech kostela Panny Marie na Pražském hradě, na Tetíně nebo Vítkově Hrádku.[2]

Podle místní situace a dostupného stavebního materiálu se klasová skladba zdiva mohla vyskytnout i později. Zejména u zdiva s líci z režných cihel se mohlo v 19. a 20. století jednat také o součást výtvarného záměru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stavební techniky [online]. Curia Vítkov [cit. 2015-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-11. 
  2. a b DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Opus spicatum, s. 402. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]