Open University

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Open University
Logo univerzity
Logo
Datum založení1969
Další informace
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíORCID, Digital Preservation Coalition, World Wide Web Consortium, Asociace evropských univerzit, Scottish Confederation of University and Research Libraries a Open Education Global
www.open.ac.uk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Open University je největší světová distanční (multikanálová) univerzita. V současné době na ní studuje asi 200 000 lidí v 50 zemích.

Historie a studijní model[editovat | editovat zdroj]

Open University byla založena v roce 1969 na zakázku britské vlády s cílem zpřístupnit špičkové vzdělání lidem, kterým pracovní povinnosti nebo životní situace neumožňují pravidelně dojíždět do školy (dálkové studium nebylo pokládáno za prakticky použitelnou alternativu). První studenti nastoupili v roce 1971. Během 70. let se stabilizoval systém výuky a rostl počet studentů. Mohutným impulzem k dalšímu rozvoji byl nástup internetu. Vznikl tak systém výuky, v němž hrají hlavní roli:

  • cvičebnice speciálně psané pro tento studijní styl
  • osobnost tutora, jakéhosi osobního kouče, který je přidělen každému studentovi
  • on-line aktivity
  • řízená interakce mezi spolužáky (většinou rovněž on-line).

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současné době se na Open University vyučují prakticky všechny obory (kromě medicíny). V žebříčku vydaném v roce 2005 předstihla úroveň výuky o jednu příčku denní studium univerzity v Oxfordu. Škola také pravidelně vítězí v žebříčcích spokojenosti britských studentů. Zároveň však roste podíl studentů žijících mimo Velkou Británii – roste zejména počet studentů v Číně, Japonsku a dalších zemích jihovýchodní Asie. Aby tuto globální expanzi podpořila, zakládá Open University lokální podpůrná centra v dalších částech světa (většina evropských zemí, Čína, Japonsko, Jižní Afrika, USA atd.). Nejaktivnější je v tomto směru manažerská fakulta – OU Business School, která se tak postupně stala největší manažerskou školou v Německu, Rakousku a některých dalších evropských zemích a největším světovým vydavatelem titulu MBA.

Přítomnost v Česku[editovat | editovat zdroj]

V České republice je aktivně přítomna manažerská fakulta The Open University – OU Business School.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]