Ondřej z Tvorkova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ondřej z Tvorkova
Narození13. století
PříbuzníMilota z Dědic, Tobiáš z Bechyně a Beneš ze Cvilína (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ondřej z Tvorkova pocházel z významného rodu Benešoviců. Ti se ve 13. století rozdělili na pány z Bechyně, z Benešova, z Kravař, z Dubé, a z Dědic.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Ondřejovým otcem byl Vok z Benešova (1219–1222). Ondřej měl pravděpodobně 7 bratrů. Prvním byl známý šlechtic Milota z Dědic, neméně známý byl Tobiáš z Bechyně (z Benešova), pozdější pražský biskup. Dále to byli Robert, který předčasně zemřel a Beneš ze Cvilína, s kterým Ondřej sdílel část životní dráhy. Dalšími bratry pravděpodobně byli Vok z Kravař a Benešova (zakladatel rodu pánů z Kravař), Zbyslav (zakladatel větve ze Štráleka) a Jan (zakladatel větve z Bučovic).

Ondřej z Tvorkova se účastnil bojů na straně českého krále Přemysla Otakara II. V roce 1253 bránil se svým bratrem Benešem Opavsko proti uherskému králi Bélovi, který vytvořil koalici s haličskými a polskými knížaty. Pravděpodobně za služby králi obdržel později Tvorkov, ležící ve Slezsku (dnešním Polsku).

Ondřej měl pravděpodobně dva syny. Jistý je jeho syn Ondřej, který zastával v roce 1288 úřad soudce Opavského vévodství. Dalším synem byl patrně Milota, který zemřel roku 1305.

Poslední písemná zmínka o Ondřejovi z Tvorkova pochází z roku 1264.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tvorkovští z Kravař. Statutární město Opava [online]. [cit. 2022-01-06]. Dostupné online. 
  2. Vlastivědné listy Slezska. www.academia.edu [online]. [cit. 2022-01-06]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BALETKA, Tomáš. Páni z Kravař : z Moravy až na konec světa. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 488 s. ISBN 80-7106-682-6. 
  • DVORSKÝ, František. O starožitném panském rodě Benešoviců. Čásť I, O Benešovicích - vyjímaje rod pánů z Kravař. Brno: Musejní spolek, 1907. 132 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]