Ondřej Škoch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ondřej Škoch
Ondřej Škoch (spolu s bratrem Štěpánem Škochem) na koncertě v Jihlavě v červnu 2011.
Ondřej Škoch (spolu s bratrem Štěpánem Škochem) na koncertě v Jihlavě v červnu 2011.
Základní informace
Rodné jménoOndřej Škoch
PřezdívkaŽlutej kejs
Narození8. dubna 1979 (45 let)
PůvodPraha, Československo
Žánryrockpop jazz folk clasic etno hip hop
Povoláníkytarista, hudební skladatel, baskytarista, producent, zpěvák
Nástrojebaskytara, kytara
Aktivní roky2001–dosud
Příbuzná témataChinaski, Štěpán Škoch
Webhttp://www.ondraskoch.cz, https://www.kapelanaporad.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ondřej Škoch (* 8. dubna 1979 Praha, Československo) je český kytarista, baskytarista, hudební skladatel, zpěvák a producent.

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 2001–2017 byl členem hudební skupiny Chinaski, kde hrál na baskytaru, kytaru a zpíval. Vystudoval konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze v oborech jazzová kytara a kompozice. Dále působí jako producent a skladatel reklamní, symfonické, scénické a písňové tvorby. Jeho vzory z baskytaristů jsou Tony Levin, Flea nebo Marcus Miller, z kytaristů Mike Stern, Pat Metheny nebo Joe Pass. Inspiraci hledá také u U2, Petera Gabriela, u skupiny Queen a skupiny Faith No More.[zdroj?]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jeho ženou je textařka a překladatelka Alice Škochová, která se kromě písňových textů věnuje také reklamní tvorbě.

Hudební projekty[editovat | editovat zdroj]

  • 2003 - Nitky – Projekt Nitky zhudebnil básně Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud v překladu a přebásnění Alice Škochové. Písně nahrála v tehdejším studiu Manon record šestičlenná skupina hudebníků (Ondřej Škoch – autor hudby, kytara, zpěv; Mařenka Tichá – violoncello; Petr Tichý – kontrabas; Vít Nermut – housle; Štěpán Škoch – soprán a tenor saxofon, příčná flétna; Jan Linhart – zobcová flétna, perkuse). Booklet CD vytvořil Jan Fabík na základě grafik malířky Jany Švábové.
  • 2011 – První sníh – Šest let vznikaly nové překlady básní Suzanne Renaud, které se staly základem pro desku Ondřeje Škocha s názvem První Sníh. V hudbě se propojují různé styly – od intimních poloh blízkých chansonu přes široké spektrum etno zvuků staré Indie až po elektrojazz. Ke spolupráci na CD byli přizváni přední jazzoví hudebníci, Jan Linhart (bicí) a Petr Tichý (kontrabas). Dále David Lanštof (bicí a perkuse) a dechový multiinstrumentalista a producent Štěpán Škoch, v jehož studiu All Senses Production byla deska v letech 2010–2011 nahrána. Produkce desky se ujal Darek Král, skladatel divadelní hudby a autor hudebního projektu Maya, který na desku zároveň nahrál klavír a klávesy. Speciálním hostem na albu První sníh jsou zpěvačky Tereza Hálová a Radka Kysilková. Booklet CD vytvořil grafik Jan Fabík, který zpracoval malby malířky Jany Švábové.
  • 2012 – Music Cluster

Od roku 2012 je Ondřej Škoch spoluzakladatelem podpůrného projektu pro kapely a interprety s názvem Music Cluster. Projekt podpořil například kapely Mrakoplaš, Maya, Narcotic Field, Bob Fliedr, Milada Karez, Sirkyskon, Magnetikum, Eva Matějovská nebo SanSet.

  • 2014 – Prší na Habry – CD Prší na Habry je v pořadí třetím projektem zhudebněných básní Suzanne Renaud v překladu Alice Škochové. Album pokračuje v linii žánrové různorodosti předchozí desky První sníh, přichází však s výrazným speciálním hostem ovlivňujícím celkové vyznění desky, kterým je slovenská písničkářka Zuzana Homolová.
  • 2019 – Řekni napořád – Ondřej Škoch popsal album slovy: „Na desce jsem začal pracovat krátce po odchodu z kapely Chinaski. Promítly se do ní události posledního roku. Každá ze skladeb vypráví příběh, a proto je deska něco jako mozaika prožitků a výpovědí. Tomu odpovídá i pestrost hudebních stylů.“ Album Řekni napořád začalo vznikat v létě 2018 a Škoch si k jeho realizaci pozval své hudební kolegy a přátele. Producenta Jiřího Maška, ex Chinaski dechovou sekci tvořenou Štěpánem Škochem a Petrem Kužvartem, zpěvačku Báru Polákovou, hráče na dechové nástroje Davida Ebena, jazzového klavíristu Ondřeje Kabrnu, kontrabasistu Petra Tichého a bubeníky Jana Linharta a Antonína Jínu. Album bylo natočeno ve studiích All Senses Production a Good Day Records.

Autorem textů písní je Alice Škochová. „Není to poprvé, co na desce spolupracuji s Alicí. Nejdřív vždy přijde text, který mě inspiruje k melodii. Stejně tomu bylo i na Řekni napořád, ovšem s jedinou výjimkou. Text a hudbu k titulní skladbě jsme psali prakticky zároveň, aniž bychom o tom věděli,“ doplnil Ondřej Škoch. Album obsahuje 12 autorských písní včetně dvou čistě instrumentálních skladeb. O grafickou podobu bookletu se postarali Lucie Loosová, Kateřina Fairaislová, Monika Myslivečková a Jáchym Grohman.

Na křtu CD zaznělo celé album Řekni napořád a také průřez tvorby Ondřeje Škocha z období, kdy působil v kapelách Chinaski, Nitky nebo Manon. Písně zazněly včetně smyčcového kvartetu a vokálního doprovodu v podání 17členné kapely. Pozvání přijali muzikanti a hudební kolegové David Eben, Marpo, Eva Matějovská a Petr Hanzlík, ti vystoupili jako hosté večera. Vybrané písně doprovodil farní sbor Schola sv. Václava.

Album vyšlo pod hlavičkou vydavatelství Good Day Records a k dostání je v digitální podobě na iTunes, Spotify, Deezer a v prodejní síti Bontonland.

  • 2020 – Skupina Napořád – V roce 2020 založil skupinu Napořád[1] kde společně s ním působí také někdejší člen skupiny Chinaski trumpetista Petr Kužvart a zpěvačky Barbora Fialová a Josefína Čermáková. Na chystaném CD skupiny bude také spolupracovat britský producent Clint Murphy.
  • 2021 – Pracoval jako autor, producent a zvukař ve svém studiu CreativeGap[2]

Natáčel VO pro reklamní spoty a vytváří animace. Vydal debutové album kapely Napořád Láska je nejvíc s nejúspěšnějším singlem Miláček

  • 2022 – Stal se ambasadorem Mezinárodního vězeňského společenství[ujasnit][zdroj?]
  • 2023 – Kapelu Napořád opustil trumpetista Petr Kužvart a přišli baskytarista Karel Píša a bubeník Mathias Westerdijk. Po těchto změnách hrála kapela v sestavě Ondřej Škoch, Barbora Fialová, Josefína Čermáková, Karel Píša a Mathias Westerdijk
  • 2024 – Projekt Srdce za zdí – Na podporu dětí uvězněných rodičů složil spolu s dětmi a kapelou Napořád píseň [ Srdce za zdí].[3]

Spolu s MVS založil portál Srdce za zdí - aktivní pomoc "Zapomenutým dětem" Vyšel videoklip Srdce za zdí.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Webové stránky kapely Napořád [online]. [cit. 2024-02-12]. Dostupné online. 
  2. Webové stránky Creative Gap [online]. [cit. 2024-02-12]. Creative Gap Studio Dostupné online. 
  3. Srdce za zdí [online]. [cit. 2024-02-12]. Dostupné online. 
  4. Videoklip Srdce za za zdí [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]