Oměj tuhý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOměj tuhý
alternativní popis obrázku chybí
Oměj tuhý (Aconitum firmum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodoměj (Aconitum)
Binomické jméno
Aconitum firmum
Rchb., 1819
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oměj tuhý (Aconitum firmum) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae). Jedná se o druh z příbuzenského komplexu Aconitum napellus agg.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se asi o 40–180 cm vysokou vytrvalou rostlinu s podzemním oddenkem a řepovitými bulvami.[1] Lodyha je celá lysá nebo nahoře chlupatá, obvykle přímá.[1] Listy jsou střídavé, dolní dlouze řapíkaté, horní až přisedlé. Čepele jsou v obrysu mnohoúhelníkovité, dlanitě členěné, troj až pětisečné,[2] oboustranně lysé, na rubu lesklé.[1]. Žilnatina listů je s četnými anastomózami. Květy jsou nejčastěji tmavě modrofialové barvy a jsou uspořádány do květenství, hroznu někdy s postranními hrozny, květenství je chlupaté nebo lysé, na bázi květních stopek s listeny, na květních stopkách jsou pod květem listénce, květní stopky jsou lysé nebo chlupaté.[1] Okvětních lístků je 5, nejčastěji tmavě modrofialové, horní tvoří přilbu, která je vyklenutá, přibližně stejně vysoká jak široká.[1][2] Kvete v červenci až v srpnu.[2] Uvnitř jsou dva kornoutovité nektariové lístky s nektárii, jsou prohnuté, ostruha je na konci mírně hlavatá. Tyčinek je mnoho. Semeníky jsou většinou 2–3.[2] Plodem je měchýřek, měchýřky jsou uspořádány do souplodí. Počet chromozómů je 2n=32.[1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o zástupce v rámci komplexu Aconitum napellus agg. v Karpatech. Jinde rostou blízce příbuzné taxony, jako v českém masívu Aconitum plicatum, v Alpách Aconitum napellus s. str. a další. Oměj tuhý je variabilní, rozlišováno více poddruhů. Oměj tuhý pravý (Aconitum firmum subsp. firmum) se vyznačuje lysými lodahami, květenství, květními stopkami a dalšími znaky. Roste od masívu Babia hora na východ, na území ČR nezasahuje. V západní části areálu roste oměj tuhý moravský (Aconitum firmum subsp. moravicum), který má chlupaté horní části lodyh, květenství, květní stopky a další znaky. Roste v západní části areálu, zhruba od Moravskoslezských Beskyd po Západní Tatry.[3][1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Roste ve východní části střední Evropy, v Karpatech.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g SKALICKÝ, Vladimír. Aconitum L.. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 1. Praha: Academia, 1988. S. 392–403.
  2. a b c d HROUDA, Lubomír. Ranunculaceae Juss.. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 108–128.
  3. DOSTÁL, Josef. Nová Květena ČSSR, vol. 1. Praha: Academia, 1989. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]