Oleg Alexandrovič Trojanovskij

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oleg Alexandrovič Trojanovskij
9. stálý zástupce SSSR při OSN
Ve funkci:
listopad 1976 – březen 1986
PředchůdceJakov Alexandrovič Malik
NástupceJurij Vladimirovič Dubinin
Stranická příslušnost
ČlenstvíKomunistická strana Sovětského svazu

Narození24. listopadu 1919
RSFSR Moskva, Sovětské Rusko
Úmrtí21. prosince 2003 (ve věku 84 let)
Rusko Moskva, Ruská federace
Místo pohřbeníNovoděvičí hřbitov
RodičeAleksandr Antonovič Trojanovskij
Alma materSwarthmore College
Sidwell Friends School
Profesediplomat
OceněníLeninův řád
Řád čestného odznaku
Leninova cena
Řád rudého praporu práce
Řád Říjnové revoluce
… více na Wikidatech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oleg Alexandrovič Trojanovskij (rusky Олег Александрович Трояновский; 24. listopadu 191921. prosince 2003) byl sovětský diplomat, stálý zástupce Sovětského svazu při Organizaci spojených národů v letech 19761986.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval soukromou kvakerskou školu Sidwell Friends a univerzitu ve Spojených státech amerických a poté Literární fakultu Moskevského institutu filozofie, literatury a historie. Roku 1941 po napadení Sovětského svazu Německem byl povolán do aktivní vojenské služby a převelen na Vojenský institut cizích jazyků. Od roku 1942 působil jako redaktor-překladatel v Sovětské informační kanceláři a od října 1944 ve Společném výboru pro vedení psychologické války proti Německu, který vznikl na základě dohody Sovětského svazu, Velké Británie a USA a který se nacházel v Londýně, a také jako atašé zdejšího sovětského velvyslanectví.

V roce 1946 působil jako překladatel na Pařížské mírové konferenci, následujícího roku se stal členem sekretariátu ministra zahraničních věcí Vjačeslava Michajloviče Molotova. Od roku 1951 pracoval v redakci anglickojazyčného časopisu Novosti. V dubnu 1953 se stal pomocníkem ministra zahraničních věcí SSSR. Roku 1956 absolvoval První moskevský státní pedagogický institut cizích jazyků. V letech 19581967 působil jako pomocník pro zahraničněpolitické otázky ministerských předsedů Nikolaje Alexandroviče Bulganina, Nikity Sergejeviče Chruščova a Alexeje Nikolajeviče Kosygina.

Od 3. dubna 1967 do 7. dubna 1976 zastával post velvyslance SSSR v Japonsku, následně od listopadu 1976 do března 1986 stálého zástupce SSSR při OSN. Od 11. března 1986 do 7. srpna 1990 byl velvyslancem SSSR v Čínské lidové republice, poté odešel do důchodu. Od roku 1996 byl prezidentem Ruské asociace Organizace spojených národů.

Za své služby obdržel Leninovu cenu, dva Řády Lenina, tři Řády rudého praporu práce, Řád Říjnové revoluce, Řád znaku cti a odznak Zasloužilý pracovník diplomatické služby Ruské federace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Трояновский, Олег Александрович na ruské Wikipedii.