Oldham

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Oldham (rozcestník).
Oldham
Oldham – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška213 m n. m.
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměAnglie
RegionSeverozápadní Anglie
Metropolitní hrabstvíVelký Manchester
Metropolitní distriktOldham
Tradiční hrabstvíLancashire
Oldham na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha67,1 km²
Počet obyvatel103 544
Hustota zalidnění1 543,1 obyv./km²
Správa
Statusmetropolitní distrikt, město
Oficiální webwww.oldham.gov.uk
Telefonní předvolba0161
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oldham je město a metropolitní distrikt v regionu Severozápadní Anglie spadající pod metropolitní hrabství Velký Manchester.

Charakteristika města[editovat | editovat zdroj]

Oldham leží uprostřed Pennin na vyvýšeném prostranství mezi řekami Irk a Medlock asi 11 km severovýchodně od centra Manchesteru a 8 km jihovýchodně od Rochdale. Je obklopeno několika menšími sídly, se kterými společně tvoří stejnojmenný metropolitní distrikt. Historicky patří do hrabství Lancashire.

Město bylo během průmyslové revoluce a v letech následujících významným centrem textilního průmyslu v Anglii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oblast byla osídlena již v mladší době kamenné, o čemž svědčí nálezy pazourkových hlav šípů. O osídlení v době římské nadvlády svědčí nález pozůstatků silnic z oněch dob. Existence samotného sídla se datuje k roku 865, kdy dánští dobyvatelé založili osadu jménem Aldehulme. Od doby založení až do průmyslové revoluce však budoucí město bylo jen nesourodým shlukem drobných a nevýznamných osad.

Jak bylo naznačeno, průmyslová revoluce obraz města zcela změnila a Oldham se kolem roku 1756 stal centrem kloboučnictví v celé Anglii. Celkově však jeho role ve srovnání s okolními městy nebyla tak výrazná, hlavně kvůli nepříznivým přírodním podmínkám. V pozdějších letech však i zde docházelo k masivní industrializaci, příčinou byla hlavně výhodná poloha města mezi Manchesterem a jihozápadním Yorkshirem.

V průběhu 20. století docházelo, podobně jako okolních městech, k postupnému utlumování průmyslové výroby. Dnes už je Oldham typickým sídelním městem Manchesteru, kam většina obyvatel dojíždí do zaměstnání.

Panoramatický pohled na město.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem prochází tramvajová trať systému Metrolink, který spojuje centrum Manchesteru s okolními městy v oblasti Velkého Manchesteru. Město je dále obsluhováno autobusovou a vlakovou dopravou a v jeho blízkosti vede dálnice M62.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Ve městě sídlí fotbalový klub Oldham Athletic AFC, hrající své zápasy na stadionu Boundary Park. Klub byl založen v roce 1895 a v současnosti hraje League One, která je třetí nejvyšší fotbalovou soutěží v Anglii.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]