Oldřich Prefát z Vlkanova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oldřich Prefát z Vlkanova
Narození12. května 1523
Praha, Čechy České země
Úmrtí26. června 1565 (ve věku 42 let) nebo 26. července 1565 (ve věku 42 let)
Praha, Čechy České země
Povoláníspisovatel, matematik a astronom
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Oldřich Prefát z Vlkanova (12. května 1523 Praha26. července 1565 tamtéž) byl český spisovatel, matematik, astronom, cestovatel a spisovatel katolické orientace. Autor známého cestopisu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z bohaté měšťanské erbovní rodiny, jeho otec byl pražským obchodníkem se suknem, který byl roku 1545 povýšen na rytíře. Oldřich studoval ve Wittenbergu, Lipsku, Ingolstadtu, Benátkách, Římě a Praze. V letech 15461547 absolvoval cestu do Palestiny, roku 1550 se vydal pěšky z Prahy do Itálie, v roce 1552 absolvoval obdobnou pouť do španělského Santiaga de Compostela. V Praze na Uhelném trhu zdědil dům (1554) a založil zde dílnu na výrobu měřicích přístrojů a astronomických a matematických pomůcek.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Svou cestu do Palestiny popsal v česky psaném cestopise nazvaném Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestyny, to jest do krajiny někdy Židovské, země Svaté, do města Jeruzaléma k Božímu hrobu, kteraužto cestu s pomocí Pána Boha všemohúcího šťastně vykonal Voldřich Prefát z Vlkanova léta Páně MDXXXXVI. Často bývá používán kratší název: Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestiny. Tento cestopis je velice přesný a popisný. Patří mezi nejlepší resp. nejpřesnější cestopisy této doby nejen v Čechách. Zajímavostí je, že Prefát ho sepsal až s odstupem dvaceti let od své cesty, na naléhání přátel. První vydání vyšlo roku 1563. Kladl důraz na srozumitelnost textu, názornost a kulturněhistorické detaily. Sloh Prefátův je jednoduchý, takže při druhém vydání roku 1786 se snadno obnovila obliba knihy. Autor dokázal čtenáře zaujmout i dramatickými epizodami, jako byla mořské bouře nebo námořní šarvátka s tureckým loďstvem. Text cestopisu je dnes cenným zdrojem informací o památkách Svaté země, které byly později poškozeny nebo zcela zničeny. V citlivých náboženských otázkách, které se ke Svaté zemi pochopitelně vázaly, zastával katolicky orientovaný autor v textu tolerantní a umírněná stanoviska.[1] První vydání cestopisu vyzdobily některé dřevoryty, z nichž minimálně dva jsou z dílny italského grafika Domenica dalle Greche, kterého Prefát poznal na své cestě, patrně spolu cestovali z Palestiny zpět do Benátek.[2]

Erb[editovat | editovat zdroj]

V modro-červeně polceném štítě je stříbrný vlk (mluvící znamení) se zlatým obojkem. Nad štítem kolčí přilba s modro-stříbrno-červenou točenicí. Pokryvadla jsou modro-stříbrná a červeno-stříbrná. V klenotu polovina stříbrného vlka se zlatým obojkem mezi modrým a červeným křídlem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OPELÍK, Jiří. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce 3/II P–Ř [online]. Praha: Academia, 2000 [cit. 2024-03-15]. Dostupné online. 
  2. Domenico dalle Greche. Encyklopedieknihy.cz [online]. [cit. 2024-03-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]