Okunošima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Okunošima
大久野島 (japonština)
Ostrov Okunošima
Ostrov Okunošima
Okunošima
Okunošima
LokalizaceVnitřní moře
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Topografie
Rozloha0,7 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatel0 (2013)
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Okunošima (japonsky 大久野島) je malý ostrov ve Vnitřním moři, který je součástí města Takehara v prefektuře Hirošima v Japonsku. Je přístupný trajektem, a nachází se na něm tábořiště, turistické trasy a historické lokality. Ostrov sehrál klíčovou roli během druhé světové války, jelikož zde Japonské císařství provozovalo továrnu na výrobu chemických zbraní, které byly posléze použity v Číně.[1] Kvůli testování zbraní bylo na ostrov přivezeno několik králíků. Po válce byl ostrov uzavřen a zvířata měla být utracena. Pravděpodobně však byla místo toho vypuštěna do volné přírody, a vytvořila základ rozsáhlé populace divokých králíků, podle nichž je ostrov v japonštině označován jako Usagi Džima (japonsky ウサギ島, tj. „Ostrov králíků“).[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ōkunoshima na anglické Wikipedii.

  1. BURUMA, Ian. The Wages of Guilt: Memories of War in Germany and Japan. New York: Meridan, 1994. 336 s. Dostupné online. ISBN 978-0452011564. S. 111. (anglicky) 
  2. Neobvyklý ostrov králíků v Japonsku, zvířata se zde chovají jinak, než ve světě [online]. Reflex, 2014-02-18 [cit. 2014-02-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]