Whatcom County

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Okres Whatcom (Washington))
Whatcom County (Washington)
Geografie
Hlavní městoBellingham
Statusokres
Souřadnice
Rozloha6 485 km²
Časové pásmoUTC-8/-7 (letní čas)
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel201 140
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "36,6") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.36,6 obyv./km²
Správa regionu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Nadřazený celekWashington
Vznik9. března 1854
Oficiální webwww.co.whatcom.wa.us
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Whatcom County je okres ležící v americkém státě Washington. Jeho jméno znamená v jazyce indiánského kmenu Lummijů „hlučná voda“. V roce 2010 zde žilo 201 140 obyvatel. Okresním městem i největším městem v okresu je Bellingham. Severní hranice okresu je mezinárodní hranicí mezi USA a Kanadou, provincií Britská Kolumbie, především předměstími Vancouveru nebo městem Abbotsford. Dva z pěti hraničních přechodů se nachází ve městě Blaine, ostatní se nachází v menších městech Lynden, Sumas a Point Roberts.

Okres Whatcom byl v roce 1854 vykrojen z okresu Island a původně obsahoval také nyní samostatné okresy San Juan a Skagit.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Okres má rozlohu celkem 6 485 km², z čehož 995 km² je voda a zbytek souš. Patří sem jezero Whatcom, které spojuje s Bellinghamovým zálivem stejnojmenný potok. Fyziograficky je jezero odtržená část Fraserova údolí, které leží nedaleko v Britské Kolumbii. Dříve také některá ramena řeky Fraser ústila do Bellinghamského zálivu nynějším ústím řeky Nooksack. Nejvyšším bodem okresu je Mount Baker s 3 285 m n. m. a nejnižší body se nachází na úrovni moře při pobřeží Tichého oceánu.

Březový záliv.
American Border Peak nedaleko hranic s Kanadou.

Zajímavé body[editovat | editovat zdroj]

Důležité silnice[editovat | editovat zdroj]

Sousedící okresy[editovat | editovat zdroj]

Severní Kaskády nedaleko Marblemountu.

Národně chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Huxley College v Bellinghamu, která je částí Western Washington University.

Vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

V okrese existuje pět institucí vyššího vzdělání. Dvě univerzity a dvě vysoké školy jsou v Bellinghamu, jedna vysoká škola je v indiánské rezervaci Lummi Nation západně od okresního města. Bellingham Technical College je veřejná technická odborná vysoká škola v Belinghamu. Trinity Western University je soukromá křesťanská univerzita v Langley, v Britské Kolumbii, která provozuje jeden kampus v Bellinghamu. Western Washington University je třetí největší veřejná univerzita ve Washingtonu, navštěvuje ji 15 tisíc studentů. Whatcom Community College je městská vysoká škola v Bellinghamu.

Northwest Indian College je vysoká škola podporovaná indiánským kmenem Lummi, nacházící se v jejich rezervaci, zhruba pět mil západně od Bellinghamu.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Při sčítání lidu v roce 2000 zde žilo 166 814 lidí, hustota osídlení byla 30/km². Nejčastější rasou byli běloši s 88%, na druhém místě byli původní obyvatelé a asiati s necelými třemi procenty.

Stará banka ve Fairhavenu, historickém jádru Bellinghamu.

Zemědělství[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 vyprodukovali zdejší zemědělci 46 milionů liber malin a s 85 procenty státní produkce vedli i produkci v celých Spojených státech, se 75 procenty.

Historický větrný mlýn v Lyndenu.

Města[editovat | editovat zdroj]

(Seřazená od největšího k nejmenšímu).

Město duchů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Whatcom County, Washington na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]