Oko bouře (Hvězdná brána: Atlantida)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oko bouře
Pův. názevThe Eye
Číslořada 1
díl 11
PremiéraUSA 20041008a8. října 2004
Česko 20081201a1. prosince 2008
Tvorba
ScénářMartin Gero
RežieMartin Wood
Posloupnost dílů
← Předchozí
Bouře
Následující →
Všemu navzdory
Seznam dílů seriálu Hvězdná brána: Atlantida
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oko bouře (v anglickém originále The Eye) je 11. epizoda první série sci-fi seriálu Hvězdná brána: Atlantida. Premiérově byla vysílána v USA 8. října 2004. Česká premiéra proběhla 1. prosince 2008 na televizi AXN Sci-Fi.

Obsah epizody[editovat | editovat zdroj]

Velitel Geniů Kolya vyžaduje na Shepardovi obnovení elektrického napájení v okolí uzemňovací stanice, v opačném případě vyhrožuje zabitím Weirové a McKaye. Ti se zatím pokoušejí opravit stanici, která byla při přestřelce poškozena.

Mezitím na pevnině dorazí k jumperu oko bouře a loď má šanci odstartovat na pomoc Sheppardovi. S pomocí detektoru pohybu najde poručík Ford Shepparda a taktak jej zachrání před zajetím. Sora(dcera genijského vojáka, který byl zabit Wraithy v epizodě V podzemí) Sheppardovo osvobození z úkrytu pozoruje a počká si na Teylu, které se chce pomstít za otcovu smrt.

Bouře se rychle blíží k městu a ochranný štít se stále nedaří zapnout. Kolya vidí, že město pravděpodobně nevydrží, proto se rozhodne planetu opustit. Weirovou a McKaye si chce vzít s sebou, Sheppard je však zachrání.

McKay v posledním okamžiku spouští štít a přichází tsunami. Atlantida mu odolá téměř bez poškození.