Ogre (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ogre
Ogre – znak
znak
Ogre – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátLotyšskoLotyšsko Lotyšsko
historický regionVidzeme
kraj (novads)Ogre
Ogre
Ogre
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha13,6 km²
Počet obyvatel25 380 (2016[1])
Hustota zalidnění1866.2 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.ogre.lv
PSČLV-5001
LV-5002
LV-5003
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ogre (zvuk výslovnost) je město v Lotyšsku, vzdálené cca 36 km jihovýchodě od hlavního města Riga. Rozkládá se na soutoku řek Ogre a Daugava. Má přibližně 26 000 obyvatel. Město se dělí na části: Jaunogre (Nová Ogre), Ogre (centrum města) a Pārogre (Ogre za řekou).[2]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Existují 2 hlavní verze původu pojmenování města Ogre. První uvádí, že jméno řeky, ze kterého toto město odvozuje svůj název, je ruského původu („угри“ [ugri] ve smyslu „úhoři“, protože v řece Ogre bývala mnoho úhořů.

Zatímco estonský lingvista Paul Alvre prosazuje verzi, která bere v úvahu starší název řeky Ogre (Wogene, Woga), která je poprvé zmíněna v Henryho livonské kronice (1180—1227) a tvrdí, že je pojemování je příbuzné s estonským slovem „voog“, jež znamená „potok, proud, vlny“. Tedy ukazuje příbuznost s ugrofinskými jazyky, nejpravděpodobněji ranou livonštinou.

Populární lidová legenda říká, že Kateřina II. Veliká byla tou, která dala řece její název, protože v ní bylo mnoho úhořů, avšak tato verze postrádá důkazy.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Název Ogre je totožný se jménem řeky, která městem protéká. O městu Ogre se poprvé dovídáme roku 1206, statut města však Ogre získalo až v roce 1928. Koncem 19. století se místo stalo vyhledávaným letoviskem obyvatel Rigy, protože roku 1861 zde byla dostavěna železnice vedoucí na trase Riga-Daugavpils, a tak si v Ogre začali obyvatelé Rigy stavět rekreační víkendové domy. O rok později se Ogre stala lázeňským městem. Dnes je město označováno za nejzelenější v Lotyšsku. Ve městě se každoročně konají hudební festivaly a slavnosti.[3]

Kultura a památky[editovat | editovat zdroj]

V Ogre můžete dorazit jak za vzděláním, tak i za kulturou a památkami . Najdete zde uměleckou a hudební školu. Celé město má dohromady 3 lotyšské školy a 1 ruskou – Jaunogres vidusskola. Co se týká památek, tak město nabízí z historického hlediska významný hřbitov s pozůstatky německých vojáků, kteří zahynuli v první a druhé světové válce nebo zemřeli v zajetí mezi léty 1944 a 1955.

Muzeum historie a umění[editovat | editovat zdroj]

Budova muzea byla postavena roku 1927 a poskytuje návštěvníkům náhled do dějin a vývoje města. Muzeum pravidelně pořádá tematické a umělecké výstavy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. «Latvijas iedzīvotāju skaits pašvaldībās pagastu dalījumā». www.pmlp.gov.lv [online]. [cit. 2016-07-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-20. 
  2. Město Ogre – profil města na portálu Meeting.lv - Průvodce do Pobaltí [online]. Dostupné online. 
  3. Město Ogre – profil města [online]. [cit. 2010-12-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]