Odenwald

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Odenwald
Nejvyšší bod626 m n. m. (Katzenbuckel)
Rozloha2 500 km²

Sousední
jednotky
Hornorýnská nížina, Spessart

StátNěmeckoNěmecko Německo
Map
Horninypestrý pískovec (Buntsandstein), rula, žula, vulkanická hornina
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Odenwald je pohoří v německých spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Hesensko a Bavorsko. Patří do kategorie nízké vysočiny a jeho západní okraj přiléhající k Hornorýnské nížině je zeměpisně označován jako Bergstraße.

Pohoří pochází z období hercynského vrásnění, v době před padesáti miliony let zde byla intenzivní sopečná činnost. Nejvyšším vrcholem je Katzenbuckel s 626 m n. m., ležící u Waldbrunnu v okrese Neckar-Odenwald. Auerbach byl známý díky svému mramoru,[1] v Odenwaldu se také těžila žula, porfyr a pískovec. V lesích je možno sbírat houby a borůvky. K přírodním zajímavostem patří Eberstadtaská krápníková jeskyně nebo romantická soutěska Obrunnschlucht. Byly zde vyhlášeny přírodní parky Bergstraße-Odenwald a Neckartal-Odenwald, krajinu protínají četné turistické stezky. Pohořím vede památkově chráněná železnice Odenwaldbahn. K rekreaci slouží přehrada Marbach, dostavěná roku 1982. Neunkircher Höhe je navštěvována díky rozhledně a lyžařskému areálu. V oblasti Neutscher Höhe byla zřízena větrná farma.[2]

Název Odenwaldu je vysvětlován jako „les pověstí“.[3] Podle Ságy o Nibelunzích byl v Odenwaldu zabit Siegfried.[4] Nacházejí se zde četné hrady jako Frankenstein a Zwingenberg nebo zřícenina Schwalbennest. Nejvýznamnějším městem je Heidelberg, nedaleko něj bylo ve dvanáctém století založeno opatství Neuburg.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mineralienatlas Dostupné online
  2. The Wind Power Dostupné online
  3. Get Out to Explore Dostupné online
  4. Germany Travel Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]