Oden

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oden
Základní informace
Místo původuJaponsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Domácí oden

Oden (おでん) je japonské zimní jídlo sestávající z několika ingrediencí jako jsou vařená vejce, ředkev daikon, kon'njaku a zpracované ryby. Ty se dusí v lehkém vývaru ochuceném sojovou omáčkou. Ingredience se liší podle regionu i jednotlivých domácností. Často bývá kořeněné japonskou hořčicí karaši.

Oden pochází z jídla dnes nazývaného misodengaku nebo jednoduše dengaku – vařeného kon'njaku nebo tofu jedeného s misem. Postupem času se místo misa přidávaly další ingredience a oden se stal populárnější.

Na rozdíl od ostatních jídel z jednoho hrnce, je možné přidávat ingredience v libovolnou dobu. Oden je často prodáván na ulici, v mnoha japonských obchodech najdete v zimě kouřící hrnce odenu. Prodávají se různé druhy včetně velmi levných variant s jedinou přísadou.

Místní odlišnosti[editovat | editovat zdroj]

V Nagoje ho lze najít pod jménem Kantó-ni (関東煮) a namáčí se do sojové omáčky.

V oblasti Kansai se někdy nazývá Kantó-daki (関東炊き) a bývá silnější chuti.

V prefektuře Šizuoka používají tmavý hovězí vývar a tmavou sojovou omáčku a všechny ingredience bývají nabodnuté jako špíz. Před jídlem si porci posypou drcenými sušenými rybami (sardinky, makrely a tuňák) a práškem z řas aonori.

V restauracích na Šikoku v prefektuře Kagawa, kde vaří nudle udon, obvykle nabízejí oden a sladkou pastu miso jako předkrm během čekání na jídlo.

Oblíbené ingredience[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]