Obousměrné zpoždění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Obousměrné zpoždění (anglicky round-trip delay time, RTD nebo round-trip time, RTT) v telekomunikacích je doba, která uplyne od vyslání signálu z jedné komunikující stanice na druhou po návrat potvrzení zpátky na první stanici.

  • V případě počítačových sítí je signálem obvykle paket a obousměrné zpoždění se také označuje jako doba odezvy na ping. Uživatel Internetu může určit obousměrné zpoždění pomocí příkazu ping.
  • V případě kosmických letů je obousměrné zpoždění doba šíření elektromagnetických vln z jednoho tělesa k druhému a zpět. Jedním z těles je obvykle místo na Zemi. Zatímco u kosmických lodí a družic obíhajících kolem Země je obousměrné zpoždění zlomek sekundy, při letu na Měsíc sekundy, u kosmických sond může být desítky minut i více.

U síťových spojů, které mají velkou přenosovou kapacitu a velké obousměrné zpoždění, může být v každém okamžiku velké množství dat (rovné součinu přenosové rychlosti a zpoždění) „na cestě“. Takové linky nazývané anglicky long fat pipes vyžadují speciálně navržené protokoly. Příkladem je volba pro škálování TCP okénka.

Pro odhad obousměrného zpoždění se v TCP původně používal vzorec:

RTT = (α · Old_RTT) + ((1 − α) · New_Round_Trip_Sample)[1]

Kde α je konstantní váhový faktor (0 ≤ α < 1). Volba hodnoty α blízké číslu 1 způsobuje, že vážený průměr je imunní k rychlým změnám obousměrného zpoždění (pokud například došlo k velkému zpoždění posledního segmentu). Volba hodnoty α blízké číslu 0 způsobuje, že vážený průměr velmi rychle reaguje na změny zpoždění.

Tento vzorec upravuje Jacobsonův-Karelsův algoritmus pro předcházení zahlcení, který bere v úvahu také směrodatnou odchylku.

Vypočítané RTT se při příštím výpočtu použije jako Old_RTT.

Příklady :

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Round-trip delay time na anglické Wikipedii.

  1. Comer, Douglas. Internetworking s TCP/IP. Page 226. Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall, 2000.
  2. Archivovaná kopie. www.hpcwire.com [online]. [cit. 2014-05-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-29.