O zlatém pokladu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O zlatém pokladu
Země původuČeskoČesko Česko
Délka74 min
Žánrpohádka
RežieVlasta Janečková
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMagda Reifová, Michaela Kuklová, Petr Štěpánek (herec), Petr Kostka, Hana Maciuchová, Jan Přeučil, Oldřich Vlach a další ...
Výroba a distribuce
Premiéra1994
O zlatém pokladu na ČSFDKinoboxu a KinoboxuFDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O zlatém pokladu je český pohádkový televizní film z roku 1994, který byl natočen dle předlohy Eduarda Petišky. Příběh je z doby rudolfínské za vlády Rudolfa II. Zdejší primas má dvě dcery - Ráchel a Sáru, kterou již dlouho miluje Mordechaj. Ale protože Mordechaj je chudý, tak se živí jako vetešník. Také vypráví, jak se primasovi jeho chamtivost vymstila a co vše způsobila.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jednoho večera se lakomý primas pražské židovské obce vrací domů z obchodních cest a objeví poklad. Zjeví se Velký duch a Strašný duch, kteří ho varovali. Primas si vezme peníz a už má zle. Oba duchové mu řekli, že nenajde štěstí ani pokoje, dokud ho bude mít u sebe. Dokud se nedostane k pravému majiteli, bude z něj mít zlost, což se i projeví. K primasovi chodí pro veteš Mordechaj Mayzl a ten ho přijme do učení. Primas by chtěl dát Mordechajovi dceru Ráchel, ale přizná se (Mordechaj), že má rád Sáru. Mordechaj si vezme Sáru za ženu. Pak se ale nepohodne s primasem a odchází domů. Pak odejde z otcovského domu Sára. Mordechaj má onen zlatý poklad a ten rozděluje pro potřeby obce. Když budou myslet jen na sebe – poklad se jednou vyčerpá. Když budou myslet na ostatní – bude ho pořád dost. Vše končí usmířením.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

a další…

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]