O nejchytřejší princezně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O nejchytřejší princezně
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Délka82 min
ŽánrPohádka
ScénářJarmila Turnovská
RežieVladimír Karlík
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMahulena Bočanová
Jan Čenský
Jiřina Bohdalová
Výroba a distribuce
Premiéra1987
O nejchytřejší princezně na ČSFDKinoboxuFDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O nejchytřejší princezně je československá televizní pohádka z roku 1987 režírovaná Vladimírem Karlíkem.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Na hradě se konají námluvy, jejichž součástí je princeznina zkouška. Princové musí uhodnout odpovědi na princezniny otázky. Princ se sovou ve znaku princeznu urazí a ona se rozhodne, že ho musí potrestat. Rozhodne se, že se naučí čarovat, aby mohla prince proměnit v mravence a zašlápnout ho. Princeznini rodiče proto pozvou na hrad slovutnou čarodějnici Okulárovou, která princeznu vezme do učení.

Čarodějnice Okulárová je teta prince se sovou ve znaku a princi všechno poví. Princ poprosí tetu, aby ho také naučila čarovat, ale ona to odmítne. Mezitím princezna zkouší v zrcadlové síni čarodějnice Okulárové čarovat, ale moc jí to nejde. Podaří se jí vykouzlit myš a sebe promění v kočku. Čarodějnice jí vrátí lidskou podobu a prozradí jí, že na princově zámku se koná ples a dvě princezny budou opět pozvány na hrad a princ si z nich vybere svoji budoucí ženu. Protože princezna je do prince zamilovaná, rozhodne se, že se proto opravdu musí naučit čarovat a proměnit prince v mravence, aby když ho nemůže mít ona, aby ho nemohla mít žádná. Čarodějnice Okulárová navrhne jiné řešení, ale princezna musí souhlasit s tím, že zapomene, že je princezna.

Princezna se jako služebná jde ucházet o práci k princovi. Princ jí dá za úkol spočítat knihy v jeho knihovně, napsat 365 pozvánek na jeho svatbu, vybrat francouzské básně a vybrat mu místo, kam by mohl jet se svojí budoucí ženou na svatební cestu. Princezna ale neumí počítat a místo francouzských básní přinese princovi slovníky. Princ se rozzlobí a princeznu pošle zpět do knihovny. Vypráví to svojí tetě Okulárové a ta mu pomůže, aby si uvědomil, že je do ní také zamilovaný. Čarodějnice Okulárová se rozhodne, že princezně pomůže, a pomáhá jí v podobě sovy. Naučí jí číst, psát, počítat a vysvětlí jí, jak funguje glóbus. Princezna pak díky tomu, že odkoukala kouzlo čarodějnice Okulárové, vstoupí do glóbusu k Sargasovému moři. Tam se potká s rybářem, který jí chce vzít, ale protože mluví francouzsky, princezna mu nerozumí. Čarodějnice Okulárová jí nabádá k návratu zpátky.

Princezna ukazuje princovi pozvánky a princ jí několik roztrhá, protože s nimi není spokojen. Prozradí princezně, že součástí námluv bude zkouška princezen. Princezna má pocit, že se mohla stát princovou ženou a začne vybírat, jaké bude mít šaty. Prostřednictvím zrcadlové síně se za ní jde podívat princ a vynadá jí. princezna se rozhodne, že z hradu odejde a že nechce už prince ani vidět, ale princ rozhodne, že princezna bude obsluhovat při zásnubní hostině.

Při zásnubní hostině princ zkouší dvě cizí princezny. Odpověď jedné z nich se mu líbí a vypadá to, že je rozhodnuto. Nejchytřejší princezna ale odpoví jinak a princ jí požádá o ruku. Vyjde najevo, že obě cizí princezny jsou princovy sestry. Čarodějnice Okulárová ještě přičaruje na zásnubní hostinu princezniny rodiče. Princezna chce vrátit pírko čarodějnici Okulárové, které ztratila, když ji učila v podobě sovy, ale čarodějnice Okulárová jí řekne, ať si ho nechá pro štěstí.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Mahulena Bočanová nejchytřejší princezna
Jan Čenský princ
Jiřina Bohdalová čarodějnice Okulárová
Miloš Kopecký král - otec nejchytřejší princezny
Milena Dvorská královna - matka nejchytřejší princezny
Libuše Švormová královna - princova matka
Petra Koželuhová princova sestra
Miroslava Pleštilová princova sestra
Marie Rosůlková hraběnka
Nelly Gaierová hraběnka
Josef Patočka hrabě
Jana Drbohlavová princeznina komorná
Hana Čížková princeznina komorná
Jiří Lír princeznin komorník
Miroslav Středa princeznin komorník
Jan Kuželka kuchař
Oldřich Vlach princův komorník
Vít Pešina princův komorník
Václav Vydra nejistý princ na námluvách u nejchytřejší princezny