O krtkovi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O krtkovi
Původní názevDer kleine Maulwurf a Krteček
Žánrydětský film
rodinný film
dětský televizní seriál
komediální televizní seriál
filmová pohádka
animovaný film
RežieZdeněk Miler
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ČeskoČesko Česko
Počet dílů49 (seznam dílů)
Produkce a štáb
KameraZdenka Hajdová
Eva Kargerová
Jaroslava Zimová
HudbaMiloš Vacek
Vadim Petrov
Jaroslav Křička
Milan Kymlička
StřihGaia Vítková
Produkční
společnost
Krátký film Praha
Premiérové vysílání
StaniceČeská televize
Vysíláno1957 – 20021111a11. listopadu 2002
O krtkovi na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O krtkovi[pozn. 1] je česká volná série krátkých animovaných filmů pro děti výtvarníka Zdeňka Milera, která vznikala mezi lety 19572002. Hlavní postavou je kreslený krtek potýkající se mnohdy se světem lidí a zažívající různé příhody se svými zvířecími kamarády. Po smrti autora umožnila jeho vnučka vznik nových dílů s krtkem, koprodukční čínsko-český seriál se jmenuje Krtek a Panda.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Postavičku krtka vytvořil Zdeněk Miler ve studiu Krátký film Praha. Animovaný film je dnes obvykle uváděn jako ucelený televizní seriál v pořadu Večerníček, ve kterém byl poprvé uveden roku 1975, přestože první filmy vznikaly samostatně.

První díl z roku 1957 nesl název Jak krtek ke kalhotkám přišel, ve kterém se objevily i další postavičky jako žába, čáp, rákosník, rak, pavouci, ježek a především rostlina len. Další díly přibývaly velmi pozvolna, Krtek a autíčko (1963), Krtek a raketa (1966) a další, celkem 49 dílů. Jednotlivé díly mají délku od cca 5 min až po 29 minut (Krtek ve městě; ve snu a další 4 díly). Po velkém úspěchu animovaných filmů a večerníčků po celém světě vznikla řada dětských knih, kompaktních disků a videokazet s námětem Krtka.

Zdeněk Miler údajně postavičku krtka vymyslel v roce 1954 poté, co zakopl o krtinu. Navíc krtka, jako jedno z mála zvířátek, nepoužil ve svých filmech Walt Disney, proto byla postava krtka ve své době originální. Postava krtka téměř nemluví, říká jen nemnoho slov a převážně citoslovce (hele, jé, ach jo…), která pro první díly nadabovaly Milerovy dcery. Výjimkou je první film Jak krtek ke kalhotkám přišel, který je mluvený.[1] Ten namluvila Viola Zinková.[2]

Krtek a Panda[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 uzavřela vnučka Zdeňka Milera smlouvu s čínskou televizí CCTV o natáčení nových příběhů Krtečka. Podle Vadima Petrova, který k původním příběhům skládal hudbu, si Zdeněk Miler nepřál, aby se v jeho díle dále pokračovalo.[3][4] Nové díly vznikly už počítačovou 3D technologií a postava krtka v nich oproti předchozím zvyklostem také mluví. Seriál se začal vysílat v Číně. V Česku jeho první díl uvedla TV Barrandov, která patří do skupiny Empresa Media s minoritním čínským vlastníkem, nejprve samostatně u příležitosti státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice koncem března 2016. Filmová kritička Mirka Spáčilová po jeho odvysílání usoudila, že se krtek „chová způsobem, který může ctitele původní postavičky z dílny Zdeňka Milera vyděsit. […] Bez ohledu na okatý politický kontext celého projektu […] i z jediné epizody čiší, že krtek prodal svůj charakter. Je lokajský, upovídaný, nyvý, výtvarně konfekční.“[5] Nový 26dílný seriál se jmenuje Krtek a Panda, v roce 2017 vyšel v Česku na DVD a odvysílala jej stanice Barrandov Plus. V březnu 2019 Vrchní soud v Praze pravomocně rozhodl, že Milerova vnučka nemá ke Krtkovi licenci ani právo poskytovat podlicence dalším výrobcům a smlouva z roku 2011, na základě které tak činila, je neplatná, neboť její obsah není dost určitý.[6][7]

Přesah do ekologie a společenských problémů[editovat | editovat zdroj]

Některé díly disponují někdy až depresivním ekologickým přesahem a jsou jistě k zamyšlení ve spojení se současnou situací. V díle Krtek ve městě můžeme sledovat celý proces výstavby velkoměsta včetně likvidace přírodní krajiny, krtek a ostatní zvířátka se tak ocitají v neznámém prostředí plném nástrah současné civilizace a bezmocně se snaží dosáhnout svých práv a jisté spravedlnosti. Díl Krtek a buldozer ukazuje výstavbu dálnice krajinou, krtkovi se nakonec podaří lstí trasu alespoň mírně odklonit. Lze zmínit i díl Krtek a tranzistor, kdy přítomnost rádia v lese naprosto naruší život jeho obyvatel a také díl Krtek a televizor, ve kterém krtek musí vzdorovat zahradníkovi, který se jej chystá zlikvidovat jako škůdce.

Z biologického hlediska je zajímavý i díl Krtek a maminka, kde je divák svědkem rozmnožovacího chování zajíců včetně porodu, a díl Krtek a žabka zase ukazuje rizika silničního provozu a vyzývá k opatrnosti. I v dalších dílech krtek často pomáhá zraněným či osamoceným zvířatům.

Díl Krtek filmová hvězda popisuje moc slávy, která dokáže pohltit každého, kdo se objeví v showbyznysu. Po přepracovanosti krtek nakonec poznává krásu klidu a přírody.

Krtek ve vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Plyšová figurka Krtka se stala symbolem poslední vesmírné mise raketoplánu Endeavour, která propagovala vědu a vesmírný výzkum všech dětí světa. Mise STS-134 měla být původně zahájena 19. dubna 2011. Start byl odložen a uskutečnil se 16. května téhož roku. Krtek letěl do vesmíru na návrh astronauta A. J. Feustela, jehož manželka má české předky.[8] Dne 1. června v ranních hodinách pak raketoplán Endeavour přistál na Zemi společně s Krtkem. Podruhé vzal astronaut Feustel Krtka do vesmíru 21. března 2018,[9] kdy se pro změnu proletěl v Sojuzu a dělal přes půl roku společnost osazenstvu ISS až do 4. října 2018.[10]

Krtek na cestě kolem světa[editovat | editovat zdroj]

O velké oblíbenosti postavy Krtka není pochyb. Jako svého maskota pro projekt Naše cesta kolem světa si jej vybrali cestovatelé Pavel Zrzavý a Martina Libřická. Plyšový Krtek s nimi vyrazil cestovat 8. února 2015. Svět poznávali celkem 527 dní, během kterých procestovali 22 zemí, navštívili stovky míst a poznali mnoho zajímavých kultur. Krtka si cestovatelé vybrali jako symbol představující domov. Zároveň také chtěli, aby Krtek i nadále inspiroval děti a dospělé, kteří ho mají rádi. Vedle hračky Krtka s sebou na cesty vzali ještě myšáka Gosig Mus z produkce firmy Ikea.

Díly série[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu O krtkovi.

Mezi lety 19572002 bylo natočeno celkem 49 krátkých snímků v délce od 5 až po 28 minut.

Přesto některé zdroje uvádějí jiný počet dílů. Česká televize uvádí 51 dílů,[11] ale to jen proto, že dva díly má v seznamu dvakrát.

Na Internet Movie Database napočítali 63 dílů a chybějících 14 dílů má pocházet z roku 1998.[12] Ve skutečnosti jsou to krátké skeče, zhruba minutové, které jsou údajně obsaženy na DVD jako bonus. Níže je jejich seznam:

  • Krtek a televize (neplést s dílem Krtek a televizor z roku 1970)
  • Krtek a žabka (shoda jmen s dílem z roku 2002)
  • Krtek – malíř (neplést s dílem Krtek malířem z roku 1972)
  • Krtek a balónek
  • Krtek a dovolená
  • Krtek a domek
  • Krtek a třešně
  • Krtek a šnek
  • Krtek a šperky
  • Krtek a myška (shoda jmen s dílem z roku 1997, také někdy uváděným pod názvem Krtek a potopa)
  • Krtek a krabice
  • Krtek a klobouk
  • Krtek a kouzelník
  • Krtek a kačenka

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Filmy vycházely i pod názvem Krtkova dobrodružství nebo Krtečkova dobrodružství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novinky. Zemřel tvůrce legendárního Krtečka Zdeněk Miler. Novinky.cz [online]. Borgis, 2011-11-30 [cit. 2014-11-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-05-23. 
  2. https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/108988/hlas-krtecka-ma-narozeniny-zinkova-slavi-90-let.html - Hlas Krtečka má narozeniny: Zinková slaví 90 let!
  3. Novinky. Miler si pokračování Krtka nepřál, řekl k čínským dílům autor hudby Petrov. Novinky.cz [online]. Borgis, 2014-10-30, rev. 2014-10-30 [cit. 2014-11-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-05-29. 
  4. LIDOVKY.CZ, ČTK. Krtek a panda? Miler si další díly nepřál, tvrdí skladatel Petrov. Lidovky.cz [online]. 2014-10-31 [cit. 2014-11-01]. Dostupné online. 
  5. SPÁČILOVÁ, Mirka. PRVNÍ DOJMY: Nesu ti český koláč, pando! A tak krtek zůstal v Číně. iDNES.cz [online]. 2016-03-30 [cit. 2016-03-30]. Dostupné online. 
  6. Soud potvrdil, že vnučka výtvarníka Milera nemá licenci ke Krtečkovi. Smlouva byla neurčitá. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 
  7. Končí animovaný projekt Krtek a Panda. Nectí ducha Milerova původního příběhu. iDNES.cz [online]. 2020-11-23 [cit. 2020-11-25]. Dostupné online. 
  8. Česká republika má dalšího astronauta, do vesmíru poletí Krteček. Novinky.cz [online]. Borgis, 2011-03-22 [cit. 2011-11-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-09. 
  9. STRAKA, Vít. Vesmírní parťáci“ Andrew Feustel a Krteček znova vyrazili na oběžnou dráhu. Astro.cz [online]. 22.3.2018 [cit. 8.2.2019]. Dostupné online. 
  10. Astronaut Feustel je zpět na Zemi. V kosmu hrál tenis, ztratil Krtka a řešil krizi s dírou na stanici. Česká televize [online]. 4.10.2018 [cit. 8.2.2019]. Dostupné online. 
  11. http://www.ceskatelevize.cz/porady/898287-o-krtkovi/dily/
  12. http://www.imdb.com/title/tt0841927/episodes?season=1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]