O-bi, O-ba: Zánik civilizace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O-bi, O-ba: Zánik civilizace
Původní názevO-Bi, O-Ba. Koniec cywilizacji
Země původuPolskoPolsko Polsko
Jazykpolština
Délka85 min
Žánrysci-fi film
postapokalyptický film
filmové drama
ScénářPiotr Szulkin
RežiePiotr Szulkin
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJerzy Stuhr
Krystyna Jandová
Mariusz Dmochowski
Marek Walczewski
Jan Nowicki
… více na Wikidatech
HudbaJerzy Satanowski
KameraWitold Sobociński
StřihElżbieta Kurkowska
Výroba a distribuce
Premiéra1985
28. ledna 1985 (Polsko)
5. února 1987 (Maďarsko)
O-bi, O-ba: Zánik civilizace na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O-bi, O-ba: Zánik civilizace je polský katastrofický science fiction film režiséra Piotra Szulkina.[1] V hlavní roli se objevil Jerzy Stuhr. Pojednává o tématu zániku lidstva po jaderném konfliktu, který zdecimoval Zemi. Na plátnech polských, ale i jiných kin, se objevil roku 1985 jako druhý díl trilogie, začínající filmem Válka světů - příští století a končící snímkem Ga, ga - sláva hrdinům.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavním hrdinou je Soft, který se zabývá správou podzemního krytu. Ten se nachází v horách a v něm právě již rok čelí skupina asi osmi set[1] lidí nepříjemným podmínkám; nedostatku světla, potravy a nízkým teplotám. Od radiace a venkovního katastrofálního mrazu je izoluje pouze betonová kupole zařízení, která není příliš stabilní a jejíž havárie se všichni obávají. Podmínky jsou nuzné a většina lidí proto začne věřit ve spásu, kterou jim přinese Archa - fiktivní loď, která má všechny zachránit.[1] Oficiální správa však považuje Archu za mýtus a snaží se jej potlačovat. Jak se situace stále zhoršuje a zničení krytu se blíží, tak fanatická víra v záchranu na Arše stále sílí a způsobuje rozvrat celého společenství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c JANICKI, Stanisław. Polskie filmy fabularne 1902-1988. Warszawa: Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, 1990. Kapitola O-bi O-Ba koniec cywilizacji, s. 353. (polština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]