Ožanka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOžanka
alternativní popis obrázku chybí
Ožanka lesní (Teucrium scorodonia)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
Rodožanka (Teucrium)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ožanka (Teucrium) je široký rod kosmopolitně rostoucích rostlin z čeledě hluchavkovitých, kde je rod řazen do podčeledě Ajugoideae.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Roste ponejvíce v západní, jižní a střední Evropě, na Balkánském poloostrově, na severu po jih Skandinávie, na východě po řeku Don, na jihu v Asii po Kaspické moře, Írán, Turecko, Sýrii a Libanon a v Africe po Maroko, Alžírsko, Tunis a také se vyskytuje na jihu Afriky. Hojně rozšířena je též v Austrálii a ve Spojených státech Severoamerických a Střední Americe, méně již v Jižní Americe a střední, východní i jižní Asii a na střední Sibiři.

České republice se v teplejších oblastech vyskytují některé druhy poměrně hojně, jiné jen roztroušeně. Nejsnáze lze ožanku nalézt v oblastech středního a východního Polabí a dolního Povltaví, v Českém krasu a nížinách okolo řek Moravy, Svratky a Dyje.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to dvouletávytrvalá trsnatá bylina s četnými vzpřímenými nebo vystoupavými lodyhami vysokými až 60 cm, které u vytrvalých druhů vyrůstají z oddenků. Na průřezu jsou lodyhy často hranaté, občas jsou i oblé. Ve spodní části rády dřevnatěji, jsou chlupaté a hojně olistěné. Vstřícně vyrůstající listy bez palistů jsou malé až středně veliké, více méně přisedlé, často polštářkovité. Listové čepele jsou členité nebo celistvé, ploché, úzce vejčité nebo nepravidelně peřenoklané, často bývají chlupaté.

Hermafroditní květy vyrůstající z úžlabí horních listů jsou seskupovány do vrcholičnatého květenství, které je někdy rozvětvené. Květy mají výrazný kalich i korunu. Pětičetný chlupatý kalich má téměř shodné vejčité laloky uspořádané do přeslenu. Zvonkovité nebo trubkovité koruny, chlupaté jen zvenčí, mají laloky podlouhlé až široce podlouhlé, bývají většinou bílé, růžové nebo nachové barvy. Vypadají zdánlivě bez horního pysku, neboť jeho laloky jsou přirostlé po boku dolního pysku.

Tyčinky jsou čtyři, z nichž jsou dvě mírně delší. Čnělka, o něco delší než tyčinky, je zakončena dvěma jednoduchými nebo jednou rozeklanou bliznou. Placentace je bazální. Ožanky jsou opylovány létajícím hmyzem. Tmavě hnědé plody jsou vejčité tvrdky.[3][4]

Použití, rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy, např. ožanka lesní, ožanka kalamandra nebo introdukována (Teucrium hyrcanium) se pro své purpurové květy nebo hezké listy pěstují na zahradních záhonech nebo ve skalkách. Ožanka křovitá je ve Středomoří využívána jako okrasný keřík nebo do živých plotů.

Na stanovištích se ožanky rozmnožují oddenky nebo dobře klíčícími semeny, pěstitelé také používají dělení trsů nebo řízkování.[5]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Ožanka je bohatý rod, celosvětově se vyskytuje asi ve 250 druzích.[6] V České republice se ve volné přírodě nestejně často objevuje 7 druhů:[7]

Ve Středomoří běžně rostou druhy:

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Podle Černého a červeného seznamu cévnatých rostlin České republiky jsou některé druhy ožanky rostoucí v České republice zařazeny:[8]

  • mezi druhy silně ohrožené C2: ožanka čpavá, ožanka horská a ožanka lesní
  • mezi druhy ohrožené C3: ožanka hroznatá

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Global Biodiversity Information Facility: Teucrium scordium [online]. Global Biodiversity Information Facility [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Herbář Wendys: Ožanka [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. 
  3. LALLY, T.R. FloraBase the Western Australian Flora: Teucrium [online]. Department of Environment and Conservation Western Australian Herbarium, rev. 03.10.2008 [cit. 2011-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-12. (anglicky) 
  4. Prairie Wildflowers of Illinois: Teucrium [online]. Illinois Wildflowers, John Hilty [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. ŠUCHMANOVÁ, Ivona. Suchomilné trvalky: Ožanka [online]. Praha: Grada Publishing, a. s., 2005 [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. ISBN 80-247-0968-6. 
  6. STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. University of Missouri, St Louis and Missouri Botanical Garden, rev. 20.11.2010 [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Veškeré druhy rostlin ČR II [online]. BOTANY.cz, rev. 17.01.2008 [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. 
  8. PROCHÁZKA, František. Černý a červený seznam cévnatých rostlin České republiky [online]. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001 [cit. 2011-01-12]. Dostupné online. ISBN 80-86064-52-2. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]