Praha-Holešovice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nádraží Praha-Holešovice)
Na tento článek je přesměrováno heslo Nádraží Holešovice. O stanici pražského metra pojednává článek Nádraží Holešovice (stanice metra).
Praha-Holešovice
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
MěstoPraha (část Holešovice)
Souřadnice
Praha-Holešovice
Praha-Holešovice
Praha-Holešovice, Praha
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice572560
TraťPraha–Děčín
V provozu od1985
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD71 + JOP
Dopravní koleje5
Nástupiště (nástupní hrany)3 (5)
Počet cestujících1 124 000 (2014)[1]
Vypravené vlaky37 898 (2014)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravametro C, tramvaj, městské, příměstské a meziměstské autobusy
Služby ve staniciVnitrostátní a mezinárodní pokladní přepážkaÚschovna zavazadelBezbariérové WCBankomatPlatba v EurechVnitrostátní pokladní přepážkaTAXIObchody a další službyBufet nebo rychlé občerstvení
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vestibul nádraží Praha-Holešovice
Nádraží Praha-Holešovice, motorová jednotka Regionova

Praha-Holešovice je železniční stanicePraze, v městské části Praha 7, ve čtvrti a na katastrálním území Holešovice na adresách Partyzánská 1504/24 a Vrbenského 635/39. Je součástí pražského železničního uzlu. Odbavovací prostor stanice je propojen pěším koridorem se stanicí metra linky C Nádraží Holešovice a administrativním a obchodním komplexem Port7. Na východní straně nádražního komplexu je umístěno autobusové nádraží.

Ve staniční budově sídlí rovněž Oblastní ředitelství Praha Správy železnic.

Historie, poloha a význam[editovat | editovat zdroj]

Nástupiště stanice (2015)
Podrobnější informace naleznete v článku Holešovická přeložka.

Stanice byla uvedena do provozu 28. září 1985. Původně byla určena zejména pro mezinárodní rychlíky. Nyní zde zastavují též regionální vlaky. Do nádraží jsou zaústěny také dvě vlečky, které se však od povodní v roce 2002 nepoužívají.

V dubnu 2004 České dráhy zahájily provoz městské železniční linky Roztoky u Prahy – Praha-Libeň přes nádraží Praha-Holešovice. Od listopadu 2005 do prosince 2008 bylo toto nádraží výchozí a konečnou stanicí vlaků SuperCity vlakových souprav Pendolino.[2]

V dubnu 2023 byl staniční podchod prodloužen za nástupiště směrem k řece Vltavě do piazzetty nového administrativního komplexu Port7.

Návazná doprava[editovat | editovat zdroj]

Nádraží má společný vestibul se stanicí metra trasy C Nádraží Holešovice. V bezprostřední blízkosti nádraží se nachází také autobusové nádraží, odkud odjíždějí některé autobusové linky do severních částí České republiky. Z jižního vestibulu stanice metra existuje také dopravní návaznost na pražské povrchové linky MHD, které jsou zde zastoupeny jak tramvajemi, tak i autobusy Dopravního podniku hlavního města Prahy. Jezdí odtud i autobusová linka 112 do Zoologické zahrady v Troji.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Ročenka dopravy Praha 2014. Praha: [s.n.], 2015. 96 s. Dostupné online. 
  2. Informace na oficiálních stránkách SC Pendolino. www.scpendolino.cz [online]. [cit. 2008-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-09-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]