Noční děs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Noční děs (pavor nocturnus) je krátký extrémně děsivý sen, spojený s panikou, křikem, neklidem a je provázený vegetativními příznaky (pocení, zrychlené dýchání, bušení srdce aj.). Spící se často posadí nebo vstane s panickým křikem, může také například běžet ke dveřím. Dotyčného nelze probudit a snahy o probuzení mohou vést k ještě intenzivnější panické reakci. Řadí se mezi poruchy spánku zvané parasomnie a je blízce příbuzný náměsíčnosti (somnambulismu).

Spícího postihuje během NREM spánku, zpravidla v první třetině noci, a trvá zpravidla 1–10 minut. Dotyčný se jen málokdy probudí a po probuzení upadá ihned zpět do spánku, následně si pak ráno po probuzení sen nepamatuje. Pokud nějaká vzpomínka zbyla, je velmi omezená. Ovšem je pravda, že když jsou noční děsy dlouhodobé, daná osoba si sny pamatovat může.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Světová zdravotnická organizace: Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a souvisejících zdravotních problémů. V. díl vydán česky: Duševní poruchy a poruchy chování: popis klinických příznaků a diagnostická vodítka, Psychiatrické centrum Praha, 2. vyd. 2000, ISBN 80-85121-44-1


Související články[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.