Novozélandská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavlova, jedna z ikon novozélandské kuchyně
příprava maorského hāngi
Fish and chips, oblíbené novozélandské jídlo původně z Anglie

Novozélandská kuchyně (anglicky New Zealand cuisine) je směsicí kuchyní obyvatel Nového Zélandu, mezi něž patří domorodí obyvatelé Maorové, potomci evropských kolonizátorů (Pākehā), i přistěhovalci, kteří pocházejí převážně z Asie, využívající lokální produkty, ke kterým patří zejména vinná réva, maso, mléčné výrobky a mořské plody.

Maorská kuchyně[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Maorská kuchyně.

Maorové, domorodí obyvatelé Nového Zélandu, se tradičně živili hlavně rostlinami, jako jsou kapradinové výhonky (pikopiko), batáty (kūmara), taro, mořskými řasam (karengo) a hmyzem. Jídelníček si doplňovali rybami, mořskými plody a také divokými ptáky. Jídlo tradičně připravovali, jako ostatní Polynésané, v zemní peci. Tento způsob přípravy se nazývá hāngi. Dnes je tento způsob přípravy potravin oblíbený po celém Novém Zélandu. Takto se dnes připravují hlavně brambory, batáty, kuřecí, vepřové a jehněčí maso či nádivka. [1] Boil-up, další maorské jídlo, je hustá polévka z vepřových kostí, batátů, dýně, divokých rostlin (potočnice lékařská) a jiné zeleniny. [2]

Kuchyně Pākehā[editovat | editovat zdroj]

Pākehā je maorský výraz pro obyvatele Nového Zélandu, kteří jsou evropského původu. Jedná se hlavně o první kolonizátory a jejich potomky, kteří jsou převážně britského a irského původu. Ti jednak přinesli nové suroviny, které obohatily maorskou kuchyni (pšenice, dýně, brambory, nové druhy sladkých brambor, vepřové, jehněčí), a zároveň se zde snažili šířit své pokrmy, které jsou dnes součástí moderní novozélandské kuchyně. Pākehā zde začali připravovat čaj, pivo a různé druhy Brity oblíbeného pečiva, kupříkladu scones (čajové koláčky).

Britský vliv vykazují i jiná, na Novém Zélandu oblíbená jídla, například fish and chips nebo různé koláče (pies) nadívané masem.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Jak již bylo řečeno, novozélandská kuchyně v sobě mísí prvky tradiční maorské kuchyně, jídla a suroviny evropských kolonizátorů (Pākehā), přistěhovalců z Asie (indická, thajská, malajská, čínská nebo japonská kuchyně) a také jídla pocházející původně z Austrálie.

Novozélandská kuchyně využívá zejména obilniny, mořské plody a ryby (ryby Parapercis colias, Pagrus auratus, hoki, červenice atlantská, losos, dále mlže Paphies ventricosa a Bluff oyster, zelené mušle Perna canaliculus a raky).[3] jehněčí, vepřové a hovězí maso, drůbež, mléčné výrobky, různé druhy zeleniny (brambory, batáty, dýně atd.), ovoce (kiwi, vinná réva, tamarilo). [4]

K oblíbeným pokrmům patří fish and chips, barbecue (jehněčí, mořské plody, hovězí) či maso a zelenina připravené tradiční maorskou metodou v zemní peci - hāngi [4], dezerty pocházející z Nového Zélandu (pavlova, Afghan biscuit, hokey pokey ice cream), původně australská jídla, například lamington či vegemite či tradiční asijská jídla (suši, pad thai).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku New Zealand cuisine na anglické Wikipedii.

  1. The Hangi [online]. Wellington: Genuine Maori Cuisine, Epuro Hands International Limited, 2005 [cit. 2011-11-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. WONGKAEW, Syrie. Maori Boil-Up [online]. Australian / NZ Food Blog [cit. 2011-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-10-02. (anglicky) 
  3. Food: The Essential A-Z Guide. [s.l.]: Murdoch Books Pty Limited, 2011. ISBN 978-1742663937. S. 260. (angličtina) 
  4. a b A taste of New Zealand cuisine [online]. New Zealand [cit. 2011-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-07. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]