Novoveský potok (přítok Doubravy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Novoveský potok
Novoveský potok pod chalupou čp. 27 ve Vísce u Chotěboře
Novoveský potok pod chalupou čp. 27 ve Vísce u Chotěboře
Základní informace
Délka toku5,9 km
Plocha povodí11,8 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-03-05-018
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Kraj VysočinaNová Ves u Chotěboře, Víska)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Doubrava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novoveský potok (nazýván též jako Novodvorský) je levostranný přítok řeky Doubravy tekoucí v okrese Havlíčkův BrodKraji Vysočina. Délka jeho toku činí 5,9 km.[1] Plocha povodí měří 11,8 km².[2] Pramen toku se nachází na okraji lesa nedaleko Nového Dvora, kilometr od vesnice Klouzovy.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení jihovýchodně od Klouzov, v blízkosti samoty Nový Dvůr, v nadmořské výšce okolo 515 m. Po celé své délce teče převážně severním směrem. Na horním toku protéká lesy, v nichž sbírá řadu přítoků. Po opuštění lesa napájí Nový rybník a po zhruba dalším půl kilometru vtéká do Nové Vsi u Chotěboře, kde vzdouvají jeho hladinu dva rybníky, které se nazývají Zámecký a Soldát. Po opuštění Nové Vsi se potok vine mezi poli k obci Víska, kterou protéká a u jejíhož severovýchodního okraje se vlévá zleva do řeky Doubravy na jejím 54,1 říčním kilometru[1] v nadmořské výšce okolo 380 m.

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Povodí Novoveského potoka se nachází při rozhraní dvou geomorfologických podcelků v severovýchodní části Hornosázavské pahorkatiny, které jsou nazývány Havlíčkobrodská pahorkatina a Kutnohorská plošina.[3] Horní a část středního toku v jižní části povodí protéká severní částí Chotěbořské pahorkatiny, která je okrskem Havlíčkobrodské pahorkatiny.[3] Střední a část dolního toku Novoveského potoka tvoří hranici mezi Chotěbořskou pahorkatinou na západě a Golčojeníkovskou pahorkatinou na východě, která je okrskem Kutnohorské plošiny.[3] Dolní tok na severu povodí odvodňuje východní část Golčojeníkovské pahorkatiny.[3]

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Největším přítokem Novoveského potoka je bezejmenný levostranný přítok na 4,3 říčním kilometru,[1] který přitéká od Klouzov. Délka jeho toku činí 3,0 km.[1][pozn 1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. ID vodního toku 107590001200

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d HEIS VÚV T. G. M. – Vodní toky (str. 99) [online]. [cit. 2013-02-23]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2013-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 
  3. a b c d Český úřad zeměměřický a katastrální – Geoportál [online]. [cit. 2016-01-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]