Novodvorský močál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Novodvorský močál
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení1. prosince 2001
VyhlásilOkresní úřad Frýdek-Místek
Nadm. výška319–322 m n. m.
Rozloha2,70 ha[1][2]
SprávaKrajský úřad Moravskoslezského kraje
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresFrýdek-Místek
UmístěníFrýdek-Místek (k. ú. Panské Nové Dvory), Dobrá
Souřadnice
Novodvorský močál
Novodvorský močál
Další informace
Kód2146
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Novodvorský močál je přírodní rezervace na katastrálním území města Frýdek-Místek, Panských Nových Dvorech a katastrálním území obce Dobrá v okrese Frýdek-Místek. Důvodem ochrany je významný komplex lesních a nelesních mokřadů s výskytem ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Novodvorský močál se rozkládá v jihovýchodní části Panských Nových Dvorů. Vznikl samovolným vývojem na místě dřívějšího rybníka, jehož pozůstatky včetně provalené hráze lze na místě ještě pozorovat. Močál je napájen potokem Vlček pramenícím poblíž ve Frýdeckém lese. Na několika místech potoka jsou znatelné vířící prameny.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Močál se skládá ze dvou částí, lesní a volné. Lesní část je tvořena jasanem ztepilým (Fraxinus excelsior) a olší lepkavou (Alnus glutinosa), které doprovází dub letní (Quercus robur) a bříza bělokorá (Betula pendula), vzácně i jilm horský (Ulmus glabra). Keřové patro tvoří zejména krušina olšová (Frangula alnus). Volná část bez lesního porostu je tvořena přesličkou lesní (Equisetum sylvaticum), ostřicí třeslicovitou (Carex brizoides), papratkou samičí (Athyrium filix-femina), kyčelnicí žláznatou (Dentaria glandulosa), řeřišnicí hořkou (Cardamine amara), třtinou šedavou (Calamagrostis canescens) a ostružiníkem (Rubus).

V přírodní rezervaci roste ohrožený ďáblík bahenní (Calla palustris), prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) a vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata). [3]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V období s dostatkem vody se zde vyskytuje střevle potoční (Phoxinus phoxinus) a poblíž tůní můžeme spatřit skokana hnědého (Rana temporaria). Žije zde čolek horský (Triturus alpestris) a několikrát tu byla pozorována i téměř ohrožená vydra říční (Lutra lutra). [3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b GOLISOVÁ, Marcela. Zhodnocení současného stavu a péče o vybraná chráněná území Ostravska. Brno, 2012. Dostupné z: http://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=30570. Diplomová práce. Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie, Mendelova univerzita v Brně. Vedoucí práce Martin Svátek.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]