Nova Slovenija

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo

Nové Slovinsko – křesťansko-lidová strana, zkratkou NSi (slovinsky Nova Slovenija – krščanska ljudska stranka) je slovinskou konzervativní a pravicovou politickou stranou. V současnosti[kdy?] je nejmenší stranou slovinské vlády a má jednoho poslance v Evropském parlamentu. Současnou předsedkyní je Ljudmila Nowak.

Program[editovat | editovat zdroj]

Strana se řadí do pravé části politického spektra slovinských politických stran. Na rozdíl od svých pravicových spojenců klade větší důraz na dodržování konzervativních a morálních hodnot. Obhajuje silnou pozici katolické církve. Zahraničněpoliticky lze NSi označit za proevropskou stranu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

NSi vznikla odtržením skupiny politiků, včetně tehdejšího premiéra Andreje Bajuka od SLS a partnerské SKD. Prvním předsedou strany se stal premiér Bajuk. Ve volbách na podzim roku 2000 získala 8,77 % a 8 křesel. Ve volebním období 2000–2004 byla opoziční stranou vůči vládám Janeze Drnovšeka a Antona Ropa. Na jaře roku 2004 překvapivě vyhrála volby do Evropského parlamentu a získala dva mandáty. V podzimních volbách skončila čtvrtá se ziskem 9,09 % a obdržela 9 mandátů. Po volbách vstoupila s SDS,SLS a stranou DeSUS do vládní koalice. V nadcházejících parlamentních volbách skončila až osmá se ziskem 3,4 % a vypadla z parlamentu. Po volbách odešel Bajuk z čela strany. V červnu roku 2009 strana se ziskem 16 % skončila třetí ve volbách do Evropského parlamentu a uhájila jedno z dosavadních dvou křesel. V předčasných volbách na podzim roku 2011 získala 4,81 % a 4 křesla, čímž se vrátila do Státního shromáždění jako sedmá a nejmenší parlamentní strana. Od února 2012 je součástí vládní koalice s SDS, Hnutím Gregora Viranta, SLS a DeSUSem.