Nový Prosek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nový Prosek
Bytový soubor Nový Prosek, pohled přes Lovosickou ulici
Bytový soubor Nový Prosek, pohled přes Lovosickou ulici
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Nový Prosek
Nový Prosek
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nový Prosek, Zárybská ulice
Nový Prosek B, letňanská část Nového Proseku, Opočenská a Broumovská ulice

Nový Prosek (německy Neu Prossek) je původně domkářská osada (kolonie, dnešním názvoslovím „satelit“) vzniklá ve 20. letech 20. století mezi místními poli v katastru Proseku (část A) a také Letňan (část B), později připojená k Praze. Prosek byl k Praze připojen roku 1922, Letňany roku 1968.

Nový Prosek A[editovat | editovat zdroj]

Charakteristická je pro Nový Prosek (resp. Nový Prosek A) pravoúhlá síť užších ulic s řadovou zástavbou dvoupodlažních domků, postupně částečně přestavěných a doplněná rodinnými domy, ohraničená ulicemi Měšickou, Ctěnickou, Zárybskou a Rudečskou. Výraznější je jen rozdělení širší ulicí Miškovickou, která má mezi oddělenými směry jízdy zelený pás.

V 60. a 70. letech při výstavbě sídliště Prosek byla osada ze tří stran těsně obklopena a skryta vysokými deskovými panelovými domy. To sice poškodilo její klid, ale zároveň ji uchránilo před dopravním ruchem Prosecké a Lovosické ulice a zároveň zmírnilo větrnost lokality. Nedaleká zastávka autobusů MHD v Prosecké ulici nese název Nový Prosek.

Nový Prosek B[editovat | editovat zdroj]

K Novému Proseku je počítána též základní sídelní jednotka Nový Prosek B, kolonie trojúhelníkovitého tvaru při ulici Beranových na území Letňan, v níž se nacházejí příčné ulice Broumovská a Hořická a souběžné ulice Buchlovská a Opočenská. Tato kolonie je od Proseku oddělena rychlostní Kbelskou ulicí, přes niž ji spojuje lávka pro pěší a cyklisty. V minulosti zde ulicí Beranových projížděla silniční doprava mezi Prosekem a Letňany a u kolonie byla autobusová zastávka na znamení s názvem Na hranici, dnes je ulice Beranových zaslepena.

Obytný soubor Nový Prosek[editovat | editovat zdroj]

Pod názvem „bytový soubor Nový Prosek“ postavila mezi roky 2000 a 2005 developerská společnost Skanska Reality na severovýchodním okraji sídliště Prosek při ulici Lovosické ve dvou etapách malé sídliště s ústřední ulicí Terezínskou a z ní odbočujícími Bechlínskou, Zlonickou, Kostomlatskou a Chotěšovskou. Tento obytný soubor ovšem leží v katastru Letňan a je administrativně jejich součástí, byť je od Letňan oddělen rychlostní ulicí Kbelskou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]