Neue Prager Hütte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nová pražská chata)
Neue Prager Hütte
Neue Prager Hütte
Neue Prager Hütte
Účel stavby
Základní informace
Výstavba1901-1903
Přestavba1977-1986, 2013-2015
StavebníkDuÖAV-Sektion Prag
Další majiteléDuÖAV-Sektion Prag, DAV-Sektion Oberland
Současný majitelDAV-Bundesverband
Poloha
AdresaVenedigergruppe 2796 m n. m., Matreier Tauernhaus, RakouskoRakousko Rakousko
PohoříVenediger
Nadmořská výška2 796 m
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky130372
WebNeue Prager Hütte, info@neue-prager-huette.at
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neue Prager Hütte (česky Nová pražská chata) je horská chata vystavěná Pražskou sekcí Německého a Rakouského Alpského spolku/Deutscher und Österreichischer Alpenverein (DuÖAV) se nachází ve výšce 2796 m n. m. v působivé oblasti ledovců národního parku Vysoké Taury v Innergschlössu, v jednom z nejkrásnějších údolí ve Východních Alpách. Horská chata je ideálním výchozím bodem pro Großvenediger a zároveň vhodná jako cílový bod pro etapové túry v oblasti Venedigergruppe. Chatu lze také využít jako výcvikovou základnu. Pražské sekci Německého a Rakouského Alpského spolku, která patřila ještě před první světovou válkou k nejmajetnějších sekcím DuÖAV, se podařilo chatu slavnostně otevřít 9. srpna 1904. V létě 2004 oslavila 100. výročí vzniku. Neue Prager Hütte je majetkem DAV-Bundesverband.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada Innergschlöss v údolí Gschlößtal s pohledem na Venedigergruppe.
V Innergschlöß se nachází mimo hostince „Venedigerhaus” a řezbářství mnoho dalších horských chat, které místní obyvatelstvo z Matrei v létě obývá, ale některé lze i pronajmout. V zimním období (listopad až duben) nejsou chaty obývány.

Pro výstavbu nové chaty vybrali Johann Stüdl a horský vůdce Vinzenz Ganzer místo „tak vysoko a tak blízko k ledovci, jak to jen bylo možné“.[1] Do stavebních příprav se Pražská sekce pustila hned v létě roku 1902 a stavební dozor svěřila Ganzerovi, který se nejprve postaral o rozšíření přístupové cesty. Nadšený stavební začátek vystřídalo nepříznivé počasí a tak chata mohla být dokončena až na podzim 1903. Zhoršení finanční spolkové situace podnítilo „dámskou komisi“ k výběru dobrovolných sbírek, z kterých se sekci podařilo zakoupit vnitřní vybavení chaty. Zbytek stavebních prací zafinancovala prodejem dvou chat v Zillertalských Alpách Berlínské sekci (Rifflerhütte a Olpererhütte), takže slavnostní otevření proběhlo v srpnu 1904.[2]

Obě pražské chaty (Neue Prager Hütte a Alte Prager Hütte) spravovala v letech 1908-1945 hospodská paní Elise Mühlberger. Samozřejmě mimo první světové války, kdy nebyla chata v provozu. Saintgermainskou smlouvou přišlo Rakousko o Jižní Tyrolsko a po rozpadu monarchie opustila Prahu velká většina členů alpského spolku, dokonce i stařičký Stüdl. Německé alpské spolky se musely pod výhrůžkou zrušení distancovat od rakouské mateřské organizace a Pražská sekce přijala nový název Deutscher Alpenverein (DAV) Praha. Všechny německé alpské spolky zastřešoval centrální svaz Verband der Deutschen Alpenvereine in der Tschechoslowakischen Republik/Svaz Německých alpských spolků v Československu. Oproti jiným pražským chatám zůstala „Neue Prager Hütte” v majetku DAV Praha. DAV Praha provedl v roce 1923 další stavební úpravy a i přes hospodářskou krizi zaznamenával prudký nárůst návštěvnosti.[2]

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

Druhou světovou válku chata přestála v celku dobře. Pro Německý alpský spolek Praha/Deutschen Alpenverein Prag znamenal konec války odsun německého obyvatelstva a tím rozprášení členské základny do všech možných koutů Německa a Rakouska.[3] Po znovuzaložení spolku Deutscher Alpenverein v roce 1950 ve Würzburgu se začala Sekce Praha v Mnichově pomalu vzpamatovávat a v roce 1957 obdržela svůj majetek (horské chaty) zpět. Bývalá sekce Praha tak vlastnila opět Stüdlhütte, Johannishütte, Neue Prager Hütte a Alte Prager Hütte.[3] Důležitým mezníkem v nových dějinách spolku se stala výstavba nákladní lanové dráhy v letech 1965-1972. V roce 1968 navštívil chatu při svém sestupu z Großvenediger rakouský ministr Josef Klaus.[3]

Deutscher Alpenverein (DAV)[editovat | editovat zdroj]

Oslabená členská základna po odsunu z Československa nestačila už na požadavky "nové doby" a dostávala se pomalu do finančních problémů. Svého partnera našla v sekci Oberland, pod kterou nadále bývalá pražská skupina pracuje a které své horské chaty v roce 1992 předala do vlastnictví. Správce chaty Walter Oblasser dohlížel v letech 1977–1986 nejen na modernizaci kuchyně, sanitárního zařízení a výstavbu čisticí stanice, ale také rozšíření ubytovací kapacity na 130 lůžek. Celkové stavební náklady se vyšplhaly na 2 mil. DM. Skoro po třiceti letech (1997) svého působení odešel Walter Oblasser do penze. Od roku 1997 je chata napojena na fotovoltaiku a naftový agregát byl využíván jen k vaření a topení.[3] Od roku 2004 chatu spravuje DAV-Bundesverband.

Popis a kapacita[editovat | editovat zdroj]

Nová Pražská chata je kulturní památkou a v roce 2013 proběhla v rámci DAV projektu – „Provozování horolezectví šetrného k životnímu prostředí” její kompletní rekonstrukce. DAV rozšířil za spolupráce s firmou Globetrotter München fotovoltaický systém, dobudoval ekologický kotel na řepkový olej, opravil střechy a fasádu. Rekonstrukce nákladní lanovky a vodovodu by měla proběhnout v letech 2014/2015. Společně s náklady na nové vybavení se pohybuje částka za celkové opravy přibližně kolem 1,6 milionů Euro. Novými správci je od roku 2014 rodina Stude: manželé Sylvia a Claudia Stude s dcerou Claudií. Ubytovací kapacita chaty je 55 samostatných lůžek v 38 pokojích a 46 lůžek ve společných noclehárnách. Společenské prostory sestávají ze tří jídelen a sluneční terasy. V době zimní uzavírky je přístupný zimní prostor (Winterraum) pro 14 osob se suchou toaletou.[4]

Příjezd[editovat | editovat zdroj]

Dopravní prostředek Cílová stanice
Vlak Vlakové nádraží – Mittersill, Lienz
Autobus V létě autobusová zastávka Matreier Tauernhaus, v zimě Matrei in Osttirol linkou KitzbühlLienz
Auto V létě placené parkoviště „Matreier Tauernhaus“.

Výstupy a túry[editovat | editovat zdroj]

Deutscher Alpenverein (DAV) - členský odznak

Letní sezóna[editovat | editovat zdroj]

Výstup Výška Čas
Großvenediger 3660 m 3,5 hodiny
Kleinvenediger 3477 m 3 hodiny
Rainerhorn 3560 m 3 hodiny
Schwarze Wand 3511 m 3,5 hodiny
Hoher Zaun 3467 m 4,5 hodiny
Kristallwand 3329 m 5,5 hodiny
Hinterer Kesselkopf 2897 m 0,5 hodiny
Túra Venediger Höhenweg – výchozím bodem je Matreier Tauernhaus (1512 m)
1. den výstup k St. Pöltener Hütte (2481 m, 3 hodiny)
2. den přes St. Pöltener Westweg k Neue Prager Hütte (6,5 hodiny)
3. den přes Schlatenkees a Löbbentörl (2770 m) k Badener Hütte (2608 m, 4 hodiny), přechod ledovce
4. den přes Galtenscharte (2873 m) k Bonn-Matreier-Hütte (2750 m, 4 hodiny), vysokohorský přechod, často i v létě strmá sněhová pole!
5. den údolím Timmeltal k Eisseehütte (2521 m, 3 hodiny) a přes Zopatscharte (2958 m) k Johannishütte (2121 m, 3 hodiny)
6. den přes Türmljoch (2790 m) k Essener-Rostocker-Hütte (2207 m, 3 hodiny), sestup údolím Maurertal do Ströden (1403 m, 1,5 hodiny)
7. den od Essener-Rostocker-Hütte přes Röggentörl (3058 m) ke Clarahütte do údolí Umbaltal (2038 m, 5 hodin), tato etapa vede přes ledovec s trhlinami, jen pro zkušené alpinisty!
Čas Túra – Gletscher-Kronen (Koruny ledovců)
8 hodin Neue Prager Hütte – KleinvendigerGroßvenedigerHohes Aderl (3504 m) – Rainerhorn, Schwarze Wand a Kristallwand k Badener Hütte (2607 m).
Kurzy Místo nácviku
Kurz skalního lezení Celý areál kolem chaty je ideální pro nácvik (např. přechody hřebene).
Kurzy lezení v ledu Ledovec je vzdálen čtvrt hodiny od chaty.

Zimní sezóna[editovat | editovat zdroj]

Výstup Čas Stupeň zátěže
Matreier Tauernhaus – Innergschlöß – Gschlößbach – Wasserfall vom Karlesbach – Schlatenkees – Neuer Prager Hütte 5 hodin středně těžká
Túra Čas Stupeň zátěže
Neue Prager Hütte – Großvenediger 3 hodiny středně těžká s alpinistickou výstrojí na ledovce
Neue Prager Hütte – Rainerhorn – Schwarze Wand – Hoher Zaun 4 hodiny středně těžká s alpinistickou výstrojí na ledovce

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HA DAV, München, Akten Dachverband bis 1945, Sektion Prag, Jahresberichte – Wahlen, Nachrichten 1933
  2. a b Chaloupská Pavlína: Vývoj německých alpských spolků v Českých zemích do roku 1938 (Development of German Alpine Clubs in Czech Lands until 1938), disertační práce, Fakulta tělesné výchovy a sportu (FTVS), 2014
  3. a b c d Neue Prager Hütte - podrobná historie a dobové fotografie Archivováno 25. 7. 2015 na Wayback Machine. (německy)
  4. NEWS 2014 - Neue Prager Hütte bei Globetrotter München Archivováno 9. 3. 2016 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]