Nosič vrtulníků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sovětský vrtulníkový křižník Moskva
Francouzský vrtulníkový křižník Jean de Arc
Alžírský nosič vrtulníků Kalaat Béni Abbès
Britská výsadková loď HMS Ocean

Nosič vrtulníků je označení pro plavidla a letadlové lodě, které jsou primárně určeny pro provoz vrtulníků. Jejich hlavním účelem je protiponorkové hlídkování a podpora námořních výsadků. Je možné mezi ně zahrnout i protiponorkové letadlové lodě a výsadkové lodě.

Nosiče vrtulníků mohou mít letovou palubu po celé délce lodi s velitelským ostrovem, jak je tomu u klasických letadlových lodí, nebo pouze v její části, jako třeba u ruských vrtulníkových křižníků třídy Moskva. Druhé kompromisní pojetí se vyskytuje méně často. Řešení s letovou palubou po celé délce lodi je totiž výhodnější pro letový provoz.

Díky vlastnostem britského kolmostartujícího letounu BAE Sea Harrier je v současnosti obtížné najít čistě vrtulníkové nosiče (pouze s vrtulníky měly původně operovat například italská letadlová loď Giuseppe Garibaldi a španělská Principe de Asturias).

Například americké nosiče třídy Wasp nesou kromě 30 vrtulníků i 6–8 letounů Harrier. Provoz Harrierů je nemožný jen u starších nosičů, které jediné jsou tedy čistě vrtulníkové. Letadlové lodě, provozující pouze vrtulníky a kolmostartujícími letouny, bývají označovány i jako lehké letadlové lodě.

Nosiče vrtulníků[editovat | editovat zdroj]

Francie Francouzské námořnictvo

Itálie Italské námořnictvo

Japonsko Japonské námořní síly sebeobrany

Sovětský svaz Sovětské námořnictvo

Spojené státy americké Námořnictvo Spojených států amerických

Spojené království Royal Navy

Alžírsko Alžírské námořnictvo

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]