Norské lidové muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Norsk Folkemuseum)
Norské lidové muzeum
Axel Lindahl: Roubený kostel z Golu, 1880–1890
Axel Lindahl: Roubený kostel z Golu, 1880–1890
Údaje o muzeu
StátNorskoNorsko Norsko
Založeno1894
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Norské lidové muzeum (norsky Norsk Folkemuseum) leží blízko norského hlavního města Oslo na poloostrově Bygdøy. Umožňuje nahlédnout do norské kultury v průběhu staletí. Bylo založeno v roce 1896 Hansem Aallem.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Toto muzeum je provozované formou skanzenu, je tvořeno selskými domy a dvory, které byly postaveny díky institucím různých norských oblastí, odkud jednotlivé stavby pocházejí. Areál zahrnuje asi 160 budov. Vedle selských obydlí tu jsou také plně vybavené obchůdky a lékárny, a v letním období ulice skanzenu ožijí díky dobrovolníkům, kteří v dobových převlecích předvádějí návštěvníkům život svých předků. Jsou zde vystaveny i řemeslné dílny s plným vybavením.

Ke skvostům muzea patří původní roubený kostel z Golu. Jedná se o kolovou stavbu z 13. století. K dalším pozoruhodným místům patří statek z Raulandu v Numedalu, rovněž ze 13. století. Součástí muzea je také sbírka krajinářských fotografií švédského fotografa Axele Lindahla.

Muzeum spravuje také velký archiv fotografií, včetně významné části děl Anderse Beer Wilseho. V roce 2004 byla správa archivu Bygdøy Kongsgård převedena do muzea. Po celou dobu své existence se výzkum zaměřil na architekturu a nábytek, oděvy a textil, technickou a sociální kulturu, zemědělství, práci a kulturu Sámů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]