Nitěnka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o části tkacího stroje. Možná hledáte: drobného vodního živočicha, krmivo pro rybičky, nitěnku obecnou.
Drátěná, plochá a náhradní nitěnka

Nitěnka (anglicky heald, německy Weblitze) je prvek tyčinkovitého tvaru sloužící k vedení osnovní nitě při vzniku prošlupu na tkacím stroji, kde jsou sestaveny do brda.[1]

Nitěnky na listovém stroji

Druhy nitěnek[editovat | editovat zdroj]

[2] [3]Nitěnky se zhotovují

  • z ocelového drátu s kulatým průřezem cca 0,25-0,90 mm,
  • z plochých ocelových pásků s průřezem 9x1,5 mm nebo
  • (pro speciální účely) z umělé hmoty s průřezem 7,1x0,47 mm.

(Na hořejším snímku je na třetím místě náhradní součástka, jaká se dá dodatečně nasadit do brda namísto jednotlivých poškozených nitěnek).

Očko – vodič osnovní nitě (obvykle umístěné několik centimetrů nad středem nitěnky) mívá světlost 5,5×1,2 mm pro jemné příze (pod 30 tex) a 7×2 mm pro hrubší materiály. Očka jsou buďto ražená do nitěnky nebo vsazovaná (maillony z kalené oceli s různým stupněm tvrdosti).

Nitěnky na žakárovém stroji

Nitěnky pro běžné listové tkací stroje mají délku cca 30-50 cm. Do listu se zavěšuje vedle sebe až 20 jednoduchých nitěnek na centimetr, s dvojitými nitěnkami se dá navádět až 28 nití/cm.

Nitěnky pro žakárové ústrojí jsou na tkacím stroji spojeny s řadicími šňůrami a zakončeny ocelovými závažíčky o váze 10 až 30 g. Nitěnky bývají cca 35-65 cm dlouhé, obvykle se vsazovanými očky.

Pro stuhové tkaniny, kovové tkaniny, perlinkovou vazbu, technické tkaniny a další nestandardní použití se zhotovují nitěnky v patřičném speciálním provedení.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pospíšil a kol.: Příručka textilního odborníka, SNTL Praha 1981, str. 649
  2. Talavášek: Tkalcovská příručka, SNTL Praha 1980, str. 426–432 a 449–451
  3. Weaving [online]. Groz-Beckert, 2018 [cit. 2018-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]