Nimptschové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nimptsch)
Nimptschové
(von Nimptsch)
Erb rodu
Země České království
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nimptschové (německy Herren von Nimptsch) jsou šlechtická rodina povýšená roku 1697 do stavu hraběcího. Šlechtická rodina Nimptsch se po anexi Slezska nesmířila s pruským panstvím ve Slezsku a po nastolení provincie Pruské Slezsko opustila jeho území a zakoupila statky na Moravě, kde poté v 19. století vymřela.[1] V letech 1775-1914 vlastnila ve Vídni palác (Palais Nimptsch).[2]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Rod pocházel z hradu a pozdějšího města Nimptsch (pol. Niemcza; něm. Nimptsch) v někdejším knížectví Březském ve Slezsku. Rod, který byl rozvětvený na několik linií, držel statky v Dolním Slezsku.

Někteří členové tohoto rodu pak získali majetek i v Čechách a na Moravě. Hrabě František Julius von Nimptsch držel v 18. století po nějaký čas statek Jankov u Sedlčan, jeho synovec Jan Jindřich koupil roku 1783 panství Nové Syrovice na Moravě. V roce 1785 poblíž Nových Syrovic na místě opuštěného dvora založil vesnici Nimpšov (původně po něm nazvanou Nimptschdorf, čeští obyvatelé si však název počeštili). Jeho vnuk, hrabě Karel, koupil k tomu roku 1837 statek Kojatice na Znojemsku a svatbou s Terezii, hraběnkou Marcolini, získal Kyšperské panství.

Erb[editovat | editovat zdroj]

Stříbrno-červeně dělený štít. Nahoře vyrůsta černý jednorožec se zlatými kopyty a červeno-stříbrným rohem. Dole doprava obrácený stříbrný rybí ocas.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VON HUECK, Walther: Genealogisches Handbuch des Adels, Adelslexikon Band IX, Band 116 der Gesamtreihe, Limburg 1998, s. 429-430.
  2. Archiv. www.burgen-austria.com [online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]