Nicholas Hawksmoor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nicholas Hawksmoor
Narození1661
Nottinghamshire
Úmrtí25. března 1736 (ve věku 74–75 let)
Millbank
Místo pohřbeníSt Botolphs
Povoláníarchitekt
Významná dílaSt Alfege Church, Greenwich
St George's, Bloomsbury
St George in the East
St Mary Woolnoth
All Souls College
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nicholas Hawksmoor (asi 1661, Nottinghamshire25. března 1736, Millbank) byl anglický architekt.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rolnické rodiny, v osmnácti letech se stal učedníkem Christophera Wrena.[1] Podílel se na Wrenových projektech katedrály svatého Pavla a Greenwichské nemocnice i na přestavbě Hampton Court Palace. V letech 1689 až 1718 měl dozor nad stavbou Kensingtonského paláce.

Byl hlavním představitelem směru zvaného anglické baroko, vyznačujícího se monumentálním historizujícím pojetím. Inspiroval se antickou i gotickou architekturou, často používal bílý portlandský kámen. Jeho sklon k abstraktnímu pojetí architektury byl doceněn až ve dvacátém století.[2]

V Londýně vytvořil v rámci obnovy po požáru šest kostelů: St Alfege's Church (Greenwich), St George's Church (Bloomsbury), Christ Church (Spitalfields), St George in the East (Wapping), St Mary Woolnoth a St Anne's Limehouse.[3] Pro Oxfordská univerzita vytvořil administrativní budovu Clarendon Building. Dalším jeho významným dílem je venkovské sídlo v Easton Neston (hrabství Northamptonshire). Hawksmoorův cit pro historickou architekturu prokazují západní věže Westminsterského opatství, které po jeho smrti dokončil John James. Vytvořil obelisk na náměstí v Riponu. Spolu s Johnem Vanbrughem navrhoval Blenheimský palác a salety na zámku Howard.

Peter Ackroyd se volně inspiroval jeho životními osudy pro svůj román Hawksmoor.[4] Po Hawksmoorovi je pojmenována základní škola ve městě Towcester.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Britain Express Dostupné online
  2. Architect Magazine Dostupné online
  3. Explore Churches Dostupné online
  4. Architectural Review Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]