Neurdein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neurdein
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Eiffelova věž s atrakcí Globe céleste na Světové výstavě v roce 1900
Související informace naleznete také v článku Compagnie des Arts Photomécaniques.

Páni Neurdeinové byla fotografická rodina působící ve Francii od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jean César Adolphe Neurdein, známý pod pseudonymem Charlet (1806–1867) měl dva syny. Byli to Antonin-Louis Neurdein (1846 – po roce 1915) a jeho starší bratr Étienne (1832–1918), kteří společně v roce 1863 založili v Paříži fotografický ateliér pod názvem Neurdein Frères (česky bratři Neurdeinovi). V roce 1875 založili úspěšné vydavatelství pohlednic s tiskárnou. Antonin-Louis Neurdein se stal v roce 1884 členem společnosti Société française de photographie. Fotografie a pohlednice z ateliéru „Neurdein Frères“ nesly značku ND nebo ND Phot.[1] Zatímco Étienne se věnoval práci ve studiu a specializoval se na portrétní fotografii, Antonin-Louis často cestoval a věnoval se snímkům krajin, průmyslu a architektury. Jeho obrazy s motivy z Francie, Alžírska, Belgie a Kanady byly nabízeny na prodej v různých formátech a provedeních.

Získali ocenění na mezinárodních výstavách v letech 1889 a 1900.

Na řadě sépiových pohlednic zveřejněných v letech 1910–1930 spolupracoval s pařížským vydavatelem a tiskárnou Neurdein (ND Phot.) a Lévy & synové (LL) a následně pak s firmou Compagnie des Arts Photomécaniques (C.A.P.) plynoucí ze spojení těchto dvou společností po roce 1918 francouzský fotograf Marius Maure.

V roce 1920 se firma sloučila se společností Levy & Fils a vznikla tak Lévy et Neurdein. Její archiv je ikonografickým základem o Maghrebu, tedy afrického regionu na severu Sahary, západně od Nilu. Konkrétně jsou to státy Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye a více či méně Mauritánie. Ve sbírce je velké množství zobrazení aktů orientálních žen. Od roku 1970 sbírku spravovala společnost Roger-Viollet.[2]

Vydávání pohlednic rozhodujícím způsobem přispělo k dobrému jménu jejich studia. Bratři Neurdeinové se významně a aktivně podíleli na „zlatém věku pohlednic“ v Alžírsku spolu s mnoha významnými fotografy z tohoto období jako byli: Marius Maure, Geiser, Leroux, Madon, nebo Bougault Vollenweider.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Díla[editovat | editovat zdroj]

  • Album Algerien, okolo 1880

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dovolujeme si upozornit naše dopisovatele na velmi oblíbený hit - kolekci pohlednic, které nesou naší značku ND Phot. Výpis z katalogu z roku 1904 reprodukovaný na stránkách http://www.leonc.net/histoire/neurdein/neurdein.htm Archivováno 18. 2. 2010 na Wayback Machine. Francouzsky: Nous prenons la liberté d'appeler l'attention de nos correspondants sur les causes du très légitime succès auprès des collectionneurs, des cartes portant notre marque ND Phot.
  2. fr.wikibooks.org [online]. [cit. 2012-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-07. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]