Nemocnice Ša'arej cedek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nemocnice Ša'arej Cedek)
Nemocnice Ša'arej cedek
Vznik1902
Typzdravotnické zařízení
Účelnemocnice
Sídloul. Šmu'ela Beytha 12, Jeruzalém
Souřadnice
PřidruženíHebrejská univerzita v Jeruzalémě
Oficiální webwww.szmc.org.il
Map
Staré (1) a nové (2) umístění nemocnice Ša'arej cedek v Jeruzalémě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Současné objekty nemocnice Ša'arej cedek
Původní budova nemocnice Ša'arej cedek na Jaffské ulici v centru města

Nemocnice Ša'arej cedek (hebrejsky המרכז הרפואי שערי צדק‎, ha-Merkaz ha-refu'i Ša'arej cedek, doslova Lékařské centrum Ša'arej cedek) je nemocniční komplex v západní části Jeruzaléma v Izraeli.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží v nadmořské výšce necelých 800 metrů cca 4,5 kilometru západně od Starého Města. Na severu a severovýchodě hraničí se čtvrtí Bejt ha-Kerem, na východě se sídlištěm Ramat Bejt ha-Kerem, na jihu se čtvrtí Bajit ve-Gan. Západně od areálu nemocnice stojí Herzlova hora. V roce 2011 sem byla dobudována tramvajová trať.[1][2] Populace čtvrti je židovská.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Vznikla v roce 1902 jako jedno z prvních moderních nemocničních zařízení ve městě. Stála v Jafské ulici, naproti čtvrti Ša'arej Cedek. Nemocnice měla kapacitu 20 lůžek. V 70. letech 20. století byla nemocnice z nevyhovujících prostor v centru města přestěhována a roku 1979 byl otevřen nynější moderní areál. Sestává z deseti vzájemně propojených budov a rozsáhlého parkoviště. Kapacita zařízení je 500 lůžek a ročně tudy projde víc než 50 000 pacientů. Nemocnice disponuje 30 odbornými pracovišti. Patří k ní ovšem i zařízení ambulantní péče s roční obslužností přes 150 000 pacientů a více než 70 pracovišti. Nedávno byla zrakonstruována klinika Weinstock Family Department of Emergency Medicine, kterou ročně navštíví 60 000 lidí. Komplex zaměstnává téměř 400 lékařů a 800 zdravotních sester, dále téměř 1000 administrativních a údržbářských pracovníků. Centrální budovou je desetipodlažní hlavní objekt s některými klíčovými pracovišti včetně operačních sálů. Nemocnice slouží i pro Izraelské obranné síly a ošetří přes 12 000 vojáků ročně. Poskytuje služby i obětem teroristických útoků. Je propojena s Hebrejskou univerzitou. Provoz nemocnice je nezávislý finančně na státu a velký podíl investic nemocnice provádí díky příspěvkům dárců.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Shaaey old.JPG, Jerusalem, Israel [online]. Mapy Google [cit. 2011-06-20]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-20]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Introducing SZMC [online]. www.szmc.org.il [cit. 2011-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-19. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]