Nemanjićové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nemanjići)
Znak Nemanjićů

Nemanjićové (srbsky Немањићи/Nemanjići) byl srbský středověký panovnický rod vládnoucí v letech 11661371. Jeho zakladatelem byl Štěpán Nemanja a posledním vládcem Štěpán Uroš V. Z této dynastie pocházelo celkem jedenáct srbských vladařů, mimo jiné také Štěpán Dušan, který rozšířil území srbského státu na úkor byzantské říše až téměř k Peloponésu, či Rastko Nemanjić, známý spíše pod názvem Svatý Sáva, srbský patron a zakladatel srbské pravoslavné církve. Za vlády Nemanjićů získalo středověké Srbsko největší moc a vliv. Srbští vladaři této dynastie získali nejprve královský titul (1217)[1], předposlední Nemanjić, Štěpán Dušan, byl dokonce carem.

Původ a příbuzenstvo[editovat | editovat zdroj]

Zakladatel dynastie Štěpán Nemanja pocházel z vedlejší větve předchozí srbské dynastie Vukanovićů, která sama byla vedlejší větví rodu Vojislavljevićů.

Syny Štěpána Nemanji se rod rozdělil do dvou větví starší Vukan se stal pra-pradědem princezny Milici, která se vdala za Lazara Hrebeljanoviće. Ten se po vymření Nemanjićů stal nejprve knížetem a později carem srbským. Spolu měli mimo dalších potomků syna Štěpána (stal se otcovým nástupcem) a dcery Jelenu, Maru a Draganu. Jelena se stala ženou Đurađa II. Balšiće a měli spolu jediného syna Balšu III. Dragana se stala ženou bulharského cara Ivana Šišmana, ale pár zůstal bez potomků. Princezna Mara se stala ženou Vuka Brankoviće, který ovládal území Sandžaku, Metochie, Kosova a severní Makedonie. Spolu měli syna Durada přes kterého pokračovala srbská královská linie a stal se nárokovatelem srbského trůnu.

Mladší syn Štěpána Nemanji se stal srbským králem Štěpánem I. Jeho potomci poté vládli v Srbsku jako králové a od roku 1346 jako carové až do roku 1371, kdy rod Nemanjićů vymřel. Štěpán Dragutin vnuk Štěpána I. měl dceru Jelisavetu (Alžbětu), která byla ženou bosenského bána Štěpána I. Kotromaniće. Jejich starší syn Vladislav se stal otcem bosenského krále Tvrtka, zatímco mladší Štěpán II. byl otcem Kateřiny, jejíž potomci žijí ve většině evropských královských rodů dodnes a jsou tak potomky srbské dynastie Nemanjićů a bosenských Kotromanićů.

Rodokmen[editovat | editovat zdroj]

Panovníci z rodu Nemanjićů, freska z kláštera Visoki Dečani.

Rodokmen rodu Nemanjićú

Seznam vládců[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geografický místopisný slovník světa, Academia, heslo Srbsko, str. 754

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]