Neletální zbraň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cvičení s pepřovým sprejem

Neletální zbraň neboli nesmrtící zbraň je taková zbraň, jejímž primárním účelem není protivníka usmrtit, ale dočasně vyřadit z boje, aniž by byl ohrožen jeho život. Letální znamená smrtící (z latinského letum – smrt).

Neletální zbraně se používají především k sebeobraně a při policejních akcích. Ve vojenských akcích jsou používány méně, nicméně používala je např. americká armáda při bojích v Somálsku či ve válce v Perském zálivu. Používání některých neletálních zbraní zakazují mezinárodní úmluvy, např. používání slzného plynu či vodních děl. Neletální zbraně se používají také ke znehybnění zvířat.

Princip fungování neletálních zbraní je různý:

Některé neletální zbraně (pepřový sprej, některé typy elektrického paralyzéru) jsou v České republice legální a volně prodejné, ovšem v jiných zemích může být jejich držení omezeno zákonem (pepřový sprej je zakázán např. v Itálii či Norsku, elektrický paralyzér ve Velké Británii). Elektrické paralyzéry (tzv. tasery) používá mj. Policie České republiky.

Neletální zbraně jsou předmětem zkoumání a experimentů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Neletální zbraně. In: Ministerstvo obrany České republiky [online]. ©2022 [cit. 4. 4. 2022]. Dostupné z: http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=2212

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]