Džabal Saudá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Džabal Saudá

Vrchol2998,7 m n. m.
Prominence1193 m
Izolace324 km
SeznamyNejvyšší hory asijských zemí
Poloha
SvětadílAsie
StátSaúdská ArábieSaúdská Arábie Saúdská Arábie
PohoříAsír (Saravát)
Souřadnice
Džabal Saudá
Džabal Saudá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Džabal Saudá je jedním z nejvyšších vrcholů Saúdské Arábie a pravděpodobně nejvyšší horou pohoří Asír. Nachází se na jihozápadě země, v provincii Asír, asi 75 km od pobřeží Rudého moře.

Výška hory[editovat | editovat zdroj]

Údaje o výšce hory se různí. V minulosti byl uváděn údaj 3133 m a Džabal Saudá byla označována za nejvyšší horu celé země. Měření SRTM uvádí výšku pouze 2985 m – v takovém případě je možné, že se na území Saúdské Arábie nachází vrchol s vyšší nadmořskou výškou. Asi nejpřesnější měření zatím provedl tým amerických nadšenců okolo Erica Gilbertsona, který určil nadmořskou výšku 2998,7 m. Stejný tým přeměřil i další vrcholy na území Saudské Arábie a jako nejvyšší horu na základě těchto informací určil vrchol Jabal Ferwa s nadmořskou výškou 3001,8 m.[1]

Vrchol hory[editovat | editovat zdroj]

Poblíž vrcholu se nachází vyhlídková kabinová lanovka, překonávající na délce asi 2,7 kilometrů více než tisíc výškových metrů. V okolí stanice lanovky pobíhájí tlupy divokých paviánů. K vrcholu se dá dostat i jednou z mála (v rámci Saudské Arábie) dobře značených turistických tras.[2] Samotný vrchol hory však není volně přístupný. Nachází se na něm oplocený a hlídaný areál s radiovysílači, nicméně od několika cestovatelů byla hlášena možnost dobytí vrcholu, jelikož brána do areálu byla otevřená a ochranka neměla s vrcholovou fotkou na balvanu, jež se nachází vlevo od brány problém a to za podmínek, že nebude focen samotný vysílač.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]