Nefrotický syndrom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nefrotický syndrom
histologie – diabetická glomeruloskleróza (barvení PAS)
histologie – diabetická glomeruloskleróza (barvení PAS)
Klasifikace
MKN-10N04
Klinický obraz
Průběhotoky, infekce, progrese do CRF
Příčiny nebo
rizikové faktory
proteinurie
Postižený systémledviny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nefrotický syndrom je soubor klinických a laboratorních příznaků, které vznikají v důsledku výrazné proteinurie, tedy ztráty bílkovin močí. Nejvýraznějším příznakem jsou otoky, nejčastěji očních víček, dolních končetin nebo pohlavních orgánů, dále se objevuje hromadění tekutiny v tělních dutinách (hydrothorax, hydroperikard, ascites) a únava.

Diagnostická kritéria nefrotického syndromu jsou:

nebo

  • poměr bílkovina/kreatinin (UP/UC) v moči nad 200 mg/mmol

Příčina[editovat | editovat zdroj]

Příčinou nefrotického syndromu je poškození glomerulů v ledvinách (glomerulopatie), které vede k tomu, že do primární moči se ve zvýšené míře dostávají krevní bílkoviny. Nejčastěji je nefrotický syndrom způsobený primární glomerulopatií s minimálními změnami glomerulů (MCGN), která se nejčastěji vyskytuje u dětí, a dále fokálně segmentální glomerulosklerózou a dědičnou hereditární nefropatií, projevující se u dětí do dvou let věku.

Glomerulopatie mohou být také sekundární, vzniklé na podkladě jiného patologického procesu. Příkladem je poškození ledvin při diabetu – diabetická glomeruloskleróza, amyloidóza ledvin, hemolyticko-uremický syndrom, některé autoimunitní procesy, jako je systémový lupus erythematodes, Henochova-Schönleinova purpura, Goodpastureův syndrom nebo revmatická horečka, dále mohou glomerulopatie vyvolat některé infekce, jako jsou spalničky, varicella, virus Ebstein-Barrové nebo kongenitální toxoplasmóza, a může vznikat jako reakce na vakcinaci či některé léky (D-penicilamin).[1]

Zvýšené ztráty bílkovin vedou k hypoalbuminémii a následně ke snížení onkotického tlaku, který zjednodušeně řečeno drží tekutinu uvnitř krevního řečiště. Pokles vede ke zvýšenému přestupu tekutiny do tkání a výsledkem jsou otoky. Ztráta imunoglobulinů močí zvyšuje náchylnost k infekcím.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku je použit text článku Nefrotický syndrom ve WikiSkriptech českých a slovenských lékařských fakult zapojených v MEFANETu.