Nebeské jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nebeské jezero
Poloha
SvětadílAsie
StátyČínská lidová republika, Korejská lidově demokratická republika
Nebeské jezero
Nebeské jezero
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha9,82 km²
Délka4,85 km
Šířka3,35 km
Objem2 091 660 000 m³
Max. hloubka384 m
Prům. hloubka213 m
Ostatní
Typsopečné jezero
Nadm. výška2 189 m n. m.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nebeské jezero (čínsky v českém přepisu Tchien-čch’, pchin-jinem Tiānchí, znaky 天池; korejsky 천지Čchŏndži) je sopečné jezero ležící v kaldeře sopky Pektusan v pohoří Čchang-paj na hranici mezi Čínskou lidovou republikou a Korejskou lidově demokratickou republikou. V rámci Čínské lidové republiky patří do provincie Ťi-lin, v rámci Severní Koreje do provincie Rjanggang.

Toto blankytně modré jezero obklopené špičatými zuby skal proslulo díky legendární příšeře Tianchi (Lake Tianchi monster). Stvoření podobné býku tu v roce 1903 údajně zaútočilo na 3 lidi a po rozpoutání střelby záhadně zmizelo v jezeře. Stejný popis udaly stovky lidí. Postupem času se však popis mění a nyní příšera připomíná z části člověka. Poslední zmínka pochází z roku 2007, kdy jeden muž poskytl filmové záběry 6 neidentifikovatelných stvoření plovoucích ve vodě.[1]

Podle oficiálních severokorejských zdrojů se u jezera narodil severokorejský vůdce Kim Čong-il, což je ovšem obvykle považováno za propagandu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.vycestovat.cz/objevte-nejkrasnejsi-sopecna-jezera-sveta-2dil [online]. Vycestovat.cz, 2015-01-17 [cit. 2015-01-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]