Cinemagraf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Naraloop)
Cinemagraf; tráva v popředí se mírně pohybuje

Cinemagraf nebo kinemagraf, kinemagrafie (anglicky cinemagraph) je fotografie, na které probíhá menší a opakovaný pohyb. Cinemagrafy, které jsou obvykle publikovány ve formátu animovaného souboru GIF, může vyvolávat iluzi, že se divák kouká na video.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Takové snímky jsou obyčejně vytvořeny ze série fotografií nebo videozáznamu a pomocí softwaru na úpravu se zkomponují do plynulé smyčky sekvenčních snímků, často za použití formátu animovaného souboru GIF. Pro výstavní účely a větší plátna se však lépe hodí formát HTML5.[1] Pohyb v rámci jednoho předmětu je nastaven tak, aby začínal a končil ve stejné poloze a je pak vnímán jako opakování nebo pokračování pohybu. Pohybují se jen některé subjekty, ostatní prvky v obrazu jsou statické.

Termín "cinemagraph" vytvořili američtí fotografové Kevin Burg a Jamie Becková, kteří touto technikou oživovali své módní a zpravodajské fotografie od počátku roku 2011.[2][3][4] Snaží se najít technologii výroby tenké obrazovky libovolné velikosti a tenké jako papír, na které bude cinemagraf.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Fotografie budoucnosti? Umělci stvořili mrkající snímky, 13. května 2012
  2. FLOCK, Elisabeth. Cinemagraphs: What it looks like when a photo moves. Washington Post BlogPost. 2011-07-12. Dostupné online [cit. 2011-07-29]. 
  3. ALEXANDER, Iain. NYC Photographer Jamie Beck Discusses The Cinemagraph. Film Industry Network. 2011-07-08. 
  4. COHEN, Joshua. Cinemagraphs are Animated Gifs for Adults. Tubefilter News. 2011-07-10. Dostupné online [cit. 2011-07-29]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]