Fiktivní materiály ve Hvězdné bráně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Naquahdah)

Ve sci-fi universu Hvězdné brány se objevuje několik fiktivních prvků a materiálů, na kterých se frančíza do velké míry zakládá (hlavně na naquadahu, z něhož se skládají samotné hvězdné brány). Fiktivních materiálů využívá v naší galaxii i v galaxii Pegasu mnoho různých ras mnoha různými způsoby (nejčastěji však pro bojové systémy). U fiktivních prvků není přesně známo, kde v periodické tabulce prvků by se měly vyskytovat, určitě by se však jednalo o (vesměs přírodní) transurany.

Naquadah[editovat | editovat zdroj]

Naquadah [nakadah] je supertěžký supravodivý kov schopný uvolňovat několikasetnásobně vyšší množství energie než jakýkoliv pozemský materiál. Je to prvek transuranový, má tedy větší jádro než uran. Přesto je za normálních podmínek stabilní a nevydává radiaci. Je extrémně hustý, jedinou cihlu čistého naquadahu musí nést dva Jaffové. Je také velmi vzácný, v naší Sluneční soustavě se nevyskytuje vůbec. Doly na naquadah jsou například na planetách P8X-412 a P5S-117. Naquadah v tekuté formě má neonově zelenou barvu.

Využití

Je základem veškeré technologie Goa'uldů. Ti ho využívají jako stavební materiál nebo zdroj energie (často v tekuté formě) pro tyčové zbraně, zat'nik'ately, naqadahové bomby, goa'uldské vesmírné lodě. Pro ovládání goa'uldské ozbrojené ruky a léčebného zařízení, které se ovládají myslí, je zapotřebí mít stopové množství naquadahu v krvi. Jsou z něj postaveny i samotné hvězdné brány a získává z něj energii naquadahový generátor (naqadahový generátor je hlavním napájecím prvkem pozemských lodí třídy X-304).

Atomová bomba obohacená o tento prvek má několiksetkrát větší ničivou sílu. Pokud je poslána na planetu, kde se naquadah přirozeně vyskytuje, může dojít k řetězové reakci a celá planeta se roztaví.

Naquadria[editovat | editovat zdroj]

Naquadria [nakadrie] je extrémně nestabilní uměle vytvořený derivát naquadahu a má několiksetkrát vyšší energetický potenciál než samotný naquadah.

Před několika tisíci lety Goa'uld Tanos na planetě Langara (planetě Jonase Quinna) experimentoval s tamními ložisky naquadahu, za účelem exponenciálního umocnění jeho energetického potenciálu. Vyrobil malé množství naquadrie v laboratoři, ale jeho experiment se nezdařil a došlo k řetězové reakci, konverzi naquadahu na naquadrii, doprovázené velkým výbuchem. K této reakci došlo i přirozeně na jiných planetách (zatím však dějově nepotvrzeno), těch je však velmi málo. (př: Ikarus) Naquadria je velmi radioaktivní a u lidí způsobuje schizofrenii.

Využití

Získávat energii z naquadrie je příliš nebezpečné, proto se musí kompenzovat energetické výkyvy, ale to je velmi složité kvůli její nestabilitě.

Naquadria lze použít pro hyperprostorový generátor (velmi nestabilní a nebezpečné), naquadriovou bombu (Mk - IX), atomovou bombu obohacenou naquadrií, která má mnohem větší ničivou sílu než bomba samotná.

Trinium[editovat | editovat zdroj]

Trinium je nejpevnější známý kov, ovšem v surovém stavu je křehký, ale po vyčištění je až stokrát tvrdší a zároveň lehčí než ocel.

Trinium je hojně využíváno vyspělými civilizacemi ke stavbě vesmírných lodí i jiných technologií. Asgardi jej navíc dokáží upravovat zkombinováním trinia, uhlíku a naquahdahu pro vytvoření extrémně pevné a pružné slitiny, kterou použili na první loď třídy O'Neill.

Využití

Trinium se používá pro stavbu pozemských vesmírných lodí (tříd X-303 a X-304). Ze slitiny trinia a titanu se také skládá ochranný kryt pozemské hvězdné brány, nazývaný Iris. Na triniu se také zakládají tollánské technologie.

Neutronium[editovat | editovat zdroj]

Neutronium je velmi vzácným prvkem. Je základem většiny asgardských technologií, zároveň je však nutný pro výrobu lidské formy replikátora.

Maclarium[editovat | editovat zdroj]

Maclarium původním názvem HU-2340 je uměle vytvořený supertěžký prvek s atomovou váhou nad 200 pojmenovaný po svém smyšleném tvůrci, fyziku dr. MacLarenovi. V epizodě Rudé nebe se SG-1 pokusila zavést Maclarium do slunce planety K'Tau, aby neutralizovalo cizí atomy plutonia a tím zastavilo reakci, která by nakonec učinila planetu K'Tau neobyvatelnou.

Související články[editovat | editovat zdroj]