Nain Singh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nain Singh
Narození21. října 1830
Milam
Úmrtí1. února 1882 (ve věku 51 let)
Murádábád
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Povoláníobjevitel a Pandita
OceněníMedaile patrona (1877)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nain Singh Rávat (नैन सिंह रावत) (21. října 18301. února 1882[1]) byl jeden z prvních panditů – objevitelů, kteří ve službách Britského impéria probádávali himálajské oblasti. Jeho zásluhou byla zmapována cesta z Tibetu do Nepálu a rozsáhlé oblasti toku největší tibetské řeky Cangpo, jako vůbec první zaměřil zeměpisnou polohu a nadmořskou výšku Lhasy. Jeho bratrem byl Kišen Singh.

Cesty do Tibetu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1865 se vydal se svým bratrancem Mani Singhem z Déhrádúnu, severoindického sídla Great Trigonometric Survey v dnešním Sikkimu, do Nepálu. Z Nepálu se Mani začal vracet zpět do Indie přes západní Tibet, zatímco Nain pokračoval do Tašilhünpa v Žikace, kde se setkal s pančhenlamou, a dále do Lhasy, kde se setkal se samotným dalajlámou. Během pobytu ve Lhase byla jeho pravá identita odhalena dvěma muslimskými kupci z Kašmíru, kteří nejenže Nain Singha nenahlásili tibetským úřadům, ale dokonce mu půjčili menší sumu peněz; jako záruka vrácení jim sloužily Singhovy hodinky.[2][3] Nain Singh se poté vrátil do Indie cestou kolem jezera Mánasaróvar v západním Tibetu.

Již v době, kdy vyšel ze svého sikkimského stanoviště, Singh počítal své kroky tak, aby později mohl určit relativně přesnou délku svého pochodu. Ve Lhase pak mimo potřebná měření sháněl informace o tibetské kultuře, složení a počtu vojska, politice apod., které si zapamatoval a po návratu do Sikkimu předal Britům. Singh tehdy sesbíral o Tibetu více informací než všichni Evropané dohromady.[4]

Roku 1867 se vydal na další cestu do západního Tibetu, kde navštívil legendární zlaté doly Thok Džalung. Nain Singh poznamenal, že tamější pracovníci kopou zlato pouze těsně pod povrchem, protože věří, že kopání hlouběji by byl zločin vůči Zemi a mohla by se tak snížit její úrodnost.[2][5]

V letech 1873–75 cestoval z ladackého Léhu do Lhasy cestou podél řeky Cangpo, která byla severnější než ta, kterou se ubíral na své první cestě.[2][6] Nain Singh se na svých cestách zasloužil o zmapování rozsáhlých oblastí střední Asie, za což byl Brity několikrát oceněn. 27. června 2004 byla na Singhovu počest vydána v Indii známka s jeho fotografií.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nain Singh Rawat na anglické Wikipedii.

  1. The Pundits [online]. Discoverers Web [cit. 2009-09-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-11-09. (anglicky) 
  2. a b c Asia ki Peeth Par: Pandit Nain Singh Rawat ed. Uma Bhatt & Shekhar Pathak, Naini Tal, 2006.
  3. "Report of a Route-Survey made by PUNDIT-----,&c." by T.G.Montgomerie, The Journal of the Royal Geographic Society, Vol. 38, 1868.
  4. BLAŽKOVÁ, Milena. Mapování Himálaje, pandité a posvátná hora Kailás [pdf]. Časopis Dobrodruh [cit. 2009-04-10]. S. 8. Dostupné online. 
  5. "Report of the Trans-Himalayan Explorations during 1867" by T.G.Montgomerie, The Journal of the Royal Geographic Society, Vol. 39, 1869.
  6. "Account of the Pundit's Journey in Great Tibet &c" by Capt. H. Trotter, The Journal of the Royal Geographic Society, Vol. 47, 1877.
  7. Viz Trigonometrical Survey Archivováno 8. 10. 2006 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]