Nahoprutka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNahoprutka
alternativní popis obrázku chybí
Nahoprutka písečná (Teesdalia nudicaulis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodnahoprutka (Teesdalia)
R.Br., 1812
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nahoprutka (Teesdalia) je malý, jen dvěma druhy tvořený rod drobných, nejvýše do 15 až 20 cm dorůstajících, bíle kvetoucích rostlin. Vyskytuje se téměř v celé Evropě, na Středním východě a severozápadě Afriky. Byl rozšířen do Severní a Jižní Ameriky a také do Austrálie. V České republice ojediněle vyrůstá pouze jeden druh nahoprutka písečná (Teesdalia nudicaulis). Druhý druh Teesdalia coronopifolia se vyskytuje převážně na jihu Evropy.[1][2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletádvouletá rostlina s přímými nebo vystoupavými, v trsu vyrůstajícími lodyhami (řídce jen s jednou) které jsou lysé nebo porostlé jednoduchými chlupy. Obvykle větvené lodyhy jsou bezlisté nebo pouze s jedním až třemi drobnými přisedlými lístky. Listy rostliny jsou soustředěny do přízemní růžice jejíž řapíkaté listy v obryse kopinaté jsou jen zřídka celokrajné, obvykle bývají různě členěné.

Na koncích větví vyrůstají v jednoduchých hroznovitých květenstvích drobné, čtyřčetné květy na stopkách které rozkvétají odspodu. Volné vejčité kališní lístky jsou asi 1 mm dlouhé. Bílé podlouhlé nebo obvejčité korunní lístky jsou větší než kališní a jejich vnitřní pár bývá delší než vnější. Tyčinek nesoucích vejčité prašníky bývá šest nebo jsou z nich dvě vnitřní redukované, vedle vnějších jsou nektaria. Semeník (obvykle se čtyřmi vajíčky) má krátkou čnělku s hlavičkovou bliznou. Květy jsou opylovány hmyzem nebo jsou samosprašné. Základní chromozómové číslo je x = 6.

Plody jsou zploštělé okrouhlé nebo obsrdčité dvoupouzdré pukavé šešulky vyrůstající na odstálých stopkách. Obsahují široce vejčitá, hladká semena která slizovatí. Nahoprutka se rozmnožuje semeny šířenými hlavně větrem.[1][2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Teesdalia [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2013-12-14]. S. 596–596. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-14. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  2. a b Flora of North America: Teesdalia [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-12-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Brassicaceae Genera of the World: Teesdalia [online]. Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA, rev. 2003 [cit. 2013-12-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-21. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]