Naduť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNaduť
alternativní popis obrázku chybí
Naduť Bryophyllum pinnatum
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlomikamenotvaré (Saxifragales)
Čeleďtlusticovité (Crassulaceae)
Rodkalanchoe (Kalanchoe)
Adans., 1763
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naduť (Bryophyllum) je bývalý rod z čeledi tlusticovité, který je v současné taxonomii řazen do rodu Kalanchoe (kolopejka) na úrovni samostatné stejnojmenné sekce.[1][2]

Popis a pěstování[editovat | editovat zdroj]

Nadutě jsou poměrně nenáročné rostliny převážně původem z Madagaskaru, které kvetou při vhodných podmínkách růžovými, fialovými, oranžovými nebo jinak zbarvenými květy, které jsou zvoncovitého tvaru. Snáší plné slunce i polostín a teplotu krátkodobě až nad bod mrazu, jsou ale teplomilné (v létě i přes 30 °C). Na slunném a suchém stanovišti se rostliny různě zbarvují.

Pěstují se v kypré, pískem a na dně střepinami promíšené půdě (směs pro kaktusy a sukulenty). U některých druhů se na koncích listů vytvářejí nové malé rostlinky. Tento jev se označuje jako viviparie.

Z velké části se jedná o léčivé rostliny, používá se šťáva z listů. Obsahují ale malé množství alkaloidů. Květy jsou jedovaté.[zdroj?]

Metabolismus[editovat | editovat zdroj]

Listy této rostliny používají podobně jako mnohé jiné sukulenty specializovanou fotosyntetickou metodu pro zadržení oxidu uhličitého (CO2), tzv. CAM cyklus. CAM je adaptace, která snižuje ztrátu vody z listů obrácením každodenního rytmu fixace CO2. CAM rostliny otevírají své průduchy listů (stomata) během noci, kdy je tepelná zátěž nízká a zadržují CO2 v malátu (kyselině jablečné), jež se udržuje ve vakuolách. Během dne se průduchy listů uzavřou, malát se dekarboxyluje a konvenční fotosyntéza s použitím světelné energie přemění uvolněné CO2 na cukry. Listy jsou sukulentní k vytvoření dostatečné skladovací kapacity pro malát. Tato neobvyklá každodenní regulace CAM fotosyntézy učinila z této rostliny zajímavý objekt pro fyziologické, biochemické a molekulární studie.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Podél zubatého okraje listů se vytvářejí malé sazeničky, které později lehce odpadnou, čímž se rostlina šíří vegetativně. CAM těmto rostlinkám umožňuje přežít až do úplného zakořenění.

Nejznámější druhy[editovat | editovat zdroj]

České názvy: naduť madagaskarská, Matka tisíců, Pokojový žen-šen
Vzhled: velké tmavě zelené listy (zespodu lehce žíhané), zubaté okraje, „štít” na bázi listů a lehce fialový stonek.

Vzhled: úzké trubičkovité listy, tmavě žíhané.

Vzhled: téměř kulaté, celozelené listy, s vroubkovaným okrajem.

Vzhled: odpovídající křížení, listy bez „štítu” na bázi listů a celkově užší než B. daigremontianum.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GEHRIG, Hans et al. Molecular phylogeny of the genus Kalanchoe (Crassulaceae) inferred from nucleotide sequences of the ITS-1 and ITS-2 regions. Plant Science. 2001, čís. 160. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • The Bryophyllum Plant Identification Guide (anglicky) [1]
  • Jitřní země - pokojový žen-šen [2]
  • Fotografie Bryophyllum a popisy [3]