Naděžda Kramářová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naděžda Kramářová
Narození30. září 1862
Moskva
Úmrtí3. prosince 1936 (ve věku 74 let)
Praha
Místo pohřbeníChrám Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanských hřbitovech
ChoťKarel Kramář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Naděžda Nikolajevna Kramářová, v prvním manželství Abrikosovová, rozená Chludovová (rusky Надежда Николаевна Крамаржова, Абрикосова, Хлудова; 30. září 1862  Moskva3. prosince 1936  Praha), manželka československého premiéra Karla Kramáře.

Život[editovat | editovat zdroj]

Místo posledního odpočinku Naděždy N. Kramářové v kryptě Chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanských hřbitovech v Praze

Naděžda Nikolajevna se narodila v Moskvě jako jediné dítě v rodině moskevského obchodníka. Rodinné kořeny měli v Jegorjevsku, městě 120 km jihovýchodně od Moskvy, kde Naděždin praděd Ivan Ivanovič Chludov (1786–1835) pracoval jako tkadlec. Se svými syny, mezi něž patřil Naděždin děd Nazar Ivanovič, začal obchodovat v Moskvě a zde se i po napoleonských válkách rodina usadila. Naděždina babička, matka jejího otce Nikolaje Nazarieviče Khludova, byla kněžna Maria Ivanovna Tenisheva.

Na přání své matky Naděždy Ivanovny se provdala za Alexeje Alexejeviče Abrikosova, spolumajitele továren na cukrovinky v Moskvě a Simferopolu. Narodily se jim dcery Naděžda, Margareta a Rufina a syn Lev. S manželem vytvořili salon, kde se setkávali intelektuálové. V dubnu 1890 tento salon navštívil český politik Karel Kramář.[1] S manžely podnikl cestu po Balkáně a ti za ním přijeli v únoru 1891 do Vídně. Kramář a Naděžda Nikolajevna se rozhodli pro společný život a Alexej Abrikosov se do Ruska vrátil sám. Poblíž Alupky na Krymu si Naděžda zakoupila pozemek pro stavbu vily.

30. září 1900 (17. září dle juliánského kalendáře) byl při pravoslavném obřadu na Krymu Karel Kramář s Naděždou Nikolajevnou oddáni. Za svědky jim byli Josef Svatopluk Machar a Matija Murko. Manželství zůstalo bezdětně.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Luboš Velek. Svatba pana Kramáře. Dějiny a současnost [online]. 2007 [cit. 2013-10-25]. Dostupné online. 
  2. Jana Čechurová, Dana Stehlíková a Miroslava Vandrovcová: Karel a Naděžda Kramářovi doma, Praha 2007

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]